Tragovima prošlosti 13.09.2018. 06:57. Zadnja izmjena: 13.09.2018. 06:57.

Retrovizor

1997.g vinogradari imali berbu stoljeća, 1986. g učenici četkom i bojom zaradili kompjutor

15. rujna 1976.: Iz klaonice brojlera dnevno 2000 pilića

Samo u nešto više od dva mjeseca – otkako je kolektiv čakovečke Veterinarske stanice završio s adaptacijom bivših gospodarskih objekata Poljoprivrednog dobra Čakovec, smještenih nedaleko asfaltne prometnice između Nedelišća i Pušćina – iz male tvornice za preradu brojlera prošlog je tjedna isporučen 100-tisućiti kilogram brojlerskog mesa. Ove impresije dopunjuju se u čovjeku kada prvi puta prestupi prag te klaonice, pa se je s razlogom teško oteti dojmu kao da ovi „jučer zaposleni“ taj posao rade godinama, a tehnologiju imaju u malom prstu.

17. rujna 1982.: Međimurka četvrta osnovna organizacija udruženog rada Trgocentra

U četvrtak je u prostorijama Radne zajednice održan referendum na kojem su se radni ljudi, koji su svoj rad udružili u novoj robnoj kući, izjasnili o budućoj organizaciji Međimurke. Velikom većinom glasova, radnici su odlučili da robna kuća Međimurka bude četvrta osnovna organizacija udruženog rada Trgocentra. U birački spisak bilo je upisano 130 radnika od kojih je njih 127 pristupilo referendumu. Velika većina, 121 radnik izjasnio se da se Robna kuća Međimurka organizira kao osnovna organizacija udruženog rada, dok su šestorica bila protiv.

12.rujna 1986.: Četkom i bojom zaradili kompjutor

Sedmi i osmi razredi Osnovne škole Međimurski partizanski odred iz Čakovca, podjednako djevojke i dječaci, iskazali su se u akciji ličilačkih radova. Gotovo 1500 kvadratnih metara zidova učionica i hodnika obojili su, dobrovoljnim radom, bojama u čijem su izboru i sami sudjelovali. Na taj način su uz iste troškove uz koje bi škola platila uređenje samo najprljavije dvije do tri učionice, oni učinili čistom i lijepom čitavu školu. Naravno, pomagali su im i nastavnici, svakog dana nekolicina. Radilo se ukupno sedam da i to kada je tko mogao. (v.horvat)

11. rujna 1992.: Školske torbe za djecu prognanike

U ponedjeljak je u Centru za socijalni rad u Čakovcu održana mala svečanost na kojoj su đacima prognanicima uručeni pokloni – školske torbe. Ukupno je podijeljeno 46 torbi za osnovce koje je poklonilo poduzeće MEI. Torbe su uručili predstavnici ove firme. Karolina Kulić i Ignac Sakač. Mališani su bili počašćeni sokovima i keksima koje je također za ovu priliku osiguralo poduzeće MEI. Treba reći da je poklon-torbe dobilo i nekoliko djece iz socijalno najugroženijih obitelji prema popisu Centra za socijalni rad. (s)

17. rujna 1997.: Međimurski vinogradari očekuju berbu stoljeća

Odlične vremenske prilike u posljednjih više od mjesec dana, a za vinogradare to su one s mnogo sunca i toplih dana, pogoduju dozrijevanju grožđa. Rujansko sunce napunit će bobice šećerom, dok će se istovremeno značajno smanjiti ukupne organske kiseline. Stoga ne čudi što mnogobrojni vinogradari u Međimurju najavljuju izuzetno rodnu godinu. Istog je mišljenja vinogradska inspektorica Kata Ribić, koja na osnovu pregledanog stanja međimurskog vinogorja zaključuje da će ovogodišnja berba biti ne samo dobra, već i kvalitetna. (jbk)