Tragovima prošlosti 22.01.2018. 07:03. Zadnja izmjena: 22.01.2018. 07:03.

1981. godina

35 tona puterice u novim čakovečkim staklenicima

15. siječnja 1975.: Čađava diploma

„Murskom magistralom” od Jurja u Trnju prema Murskom Središću stiže se i u Miklavec. Tu na samom izlasku iz sela nalazi se mala čađava kućica, na čijem ulazu smo uspjeli pročitati na već sasvim izblijedjelom natpisu MIJO ŽGANEC, POTKIVAČ I KOVAČ. Zanat, kao i svi ostali, ali i s tendencijom odumiranja, jer je sve manje poljoprivrednika koji za obradu zemlje koriste konjsku ili kravsku zapregu. - Da, moj zanat u klasičnom smislu pregazilo je vrijeme, kazao je Mijo. - Davno sam završio Potkivačku školu na koju me danas podsjeća ova rožina s potkovom koju sam izradio na završnom ispitu i na zidu, pomalo čađava, diploma, dodaje. (đ)

16. siječnja 1981.: Glavu (salate) više

Pun pogodak s prvim urodom salate u novim čakovečkim staklenicima ostvarili su zaposleni u najmlađem, dvadeset drugom po redu OOUR-u GK Međimurje – OOUR-u Vrtlarstvo. To prije svega zbog trenutka u kojem se je na trpezama pojavila prva međimurska zimska puterica – neposredno uoči Nove godine, kada je proizvođačima s mora ponestalo daha (i salate), pa nije teško zamisliti na kakvim bi se mukama našli opskrbljivači ovdašnjeg tržišta zelenom robom upravo u eri maksimalne potražnje. 35 tona puterice, sorte RAVEI i DECI MINOR, koliko je uzgojeno u ovdašnjim staklenicima na hektaru površine, planulo je od prve.

16. siječnja 1987.: Uobičajene snježne nevolje

Zima je konačno pokazala da se ne šali. Taman kad smo se navikli na podnošljive temperature i dane bez padalina, ona nas je podsjetila da je tu. I opet, kao i prijašnjih godina, ostali su zatečeni oni koji bi to najmanje smjeli biti. Zimska služba odolijevala je naletima mećave kako je znala i umjela sa strojnim parkom koji je isti kao i mnogo godina prije, opskrba živežnim namirnicama odvijala se također uobičajeno „uz teškoće”, a građani su, barem veliki dio, čekali da im komunalne službe očiste snijeg ispred kuća.

17. siječnja 1992.: DRAŠKOVEC- Hokej na - bari

Koristeći svaki pogodni trenutak za igru, djeca pronalaze razne načine da se zabave na sebi svojstven način. Tako je i ova grupa dječaka iz Draškovca, koje je naš foto - reporter D. Lesar snimio nedavno, u nedostatku snijega, za zimske radosti iskoristila zaleđenu površinu bare u blizini sela. Igrao se pravi hokej na ledu. Otrgnute grane poslužile su im kao priručne palice, a veći kamen „glumio” je pak.(j)

15. siječnja 1997.: ŠENKOVEC – Semafor za sigurnost osnovaca

Nakon brojnih intervencija roditelja, a na kraju i kolektivne prijetnje da neće pustiti djecu na nastavu ako se na najopasnijem cestovnom prijelazu preko magistralne ceste, nasuprot same Osnovne škole Šenkovec, ne postavi pješački semafor, ovo je polugodište ipak započelo uz novi element sigurnosti za tamošnje osnovce. Postavljeni semafor koji se uključuje po potrebi uklonio je, nadajmo se, jednu od crnih prometnih točaka s karte Međimurja.