Tragovima prošlosti 07.11.2017. 12:17. Zadnja izmjena: 07.11.2017. 12:20.

Retrovizor

88 ruža za druga Tita 1981. godine, nezadovoljni mještani Orehovice 1997. godine

22. listopada 1975.: Treći na FEDAF-u

Prošlo je tek pola godine kako uz Dječji odjel Knjižnice i čitaonice Čakovec djeluje Škola animiranog filma pod rukovodstvom Ede Lukmana. Kratko vrijeme, ali dovoljno da pokaže kako je uspješno svako osmišljeno okupljanje pionira i stručno vođena aktivnost. Na festivalu dječjeg amaterskog filma Jugoslavije u Pitomači Čakovečki pioniri učestvovali su sa tri crtana filma koji su nagrađeni bijelim pjetlićom s brončanom krijestom i šarenim pjetlićom s brončanom krijestom.

23. listopada 1981.: 88 ruža za druga Tita

Prošle srijede u krugu dvorišta Osnovne organizacije udruženog rada Maloprodaja, čakovečkog Trgocentra, završena je omladinska radna akcija koja je nosila naziv 88 ruža za druga Tita. Akcija je inače započela tjedan dana ranije, a u njoj su, uz mlade radnike,sudjelovali i učenici koji će nakon školovanja raditi u Trgocentru. Na prošlotjednoj završnoj akciji radilo je osamdesetak omladinki i omladinaca, od čega šezdesetak učenika na slici, koji su ostvarili oko 500 dobrovoljnih radnih sati.

24. listopada 1986.: Čakovec – otvoren muzički grad

Nastupom jedne od najistaknutijih jugoslavenskih pijanistica, Pavice Gvozdić i mladog Čakovčanina Nenada Novaka, na nabolji mogući način predstavljen je novi klavir i time obilježen početak jedne nove epohe u muzičkom životu Čakovca i šire. Kako je već dobro poznato, koncertni klavir nabavljen je širokom akcijom Centra za kulturu, SIZ-a za kulturu te podrškom Skupštine općine Čakovec. U cjelini, svečanost predstavljanja novog koncertnog klavira dva dana uzastopce, bio je pun pogodak za sve, za organizatora, za publiku i najviše za muziku.

22. listopada 1993.: Što mali Strahoninčani misle o školi

Škola? Što je zapravo to? Jesu li prošli oni prvi dani kada su naši prvaši sa strahom ulazili kroz velika školska vrata noseći na leđima tešku torbu. Bili smo gosti kod malih prvaša u OŠ Strahoninec i njihove učiteljice Marije Rušnjak i evo što je za njih škola. Mateja: U školi smo da se naučimo pristojno vladati.. da pozdravljamo starije... i da naučimo čitati i pisati. Nina: Da znam pravilno hdati ulicom, da pozdravljam starije... da upoznam nove prijatelje i prijateljie. Sanja: ...da naučim lijepo se ponašati... Za riječ su se javljale samo djevojčice, a dječaci su bili nekako stidljivi i rekli su da će se oni javiti kad nauče pisati.

22. listopada 1997.: Umjesto table dobrodošlice, čeka vas smeće

Mještani Orehovice ovih su dana jako ogorčeni i nezadovoljni. Naime, prije dvadesetak dana, uz cestu kojom se iz Čakovca dolazi u Orehovicu uređena je deponija za odlaganje kućnog smeća. Deponiju je, privremeno, na svom zemljištu uredila i ogradom zaštitila Općina Mala Subotica. Kako je započeo organizirani odvoz smeća, a ono se odlaže na spomenutom deponiju, nezadovoljstvo mještana Orehovice je još veće. U akciju za zatvaranje i saniranje deponije uključili su se i učenici Osnovne škole Orehovica. (Valentin Šipuš)