Tragovima prošlosti 30.07.2017. 01:22. Zadnja izmjena: 30.07.2017. 01:23.

Listaju se stari brojevi

Asfaltiranje cesta 1974. godine, zastoji pri izdavanju putnih isprava 1986. godine...

24. srpnja 1974.: Asfaltiraju se ceste

Asfaltiranje cesta III reda na našem području i dalje je u toku. Naša kamera je zabilježila detalj s radova na polaganju asfaltne trake na cesti Štrukovec – Martin na Muri, u dužini od 6,9 kilometara. Radove izvodi Poduzeće za ceste iz Varaždina, a očekuje se da će ova prometnica biti predana na korištenje polovinom idućeg mjeseca. Inače, ukupna njihova vrijednost iznosit će oko 3,500.000 dinara. U toku su i radovi na asfaltiranju ceste Totovec-Vularija-Orehovica, kao i pripreme za asfaltiranje druge dionice ceste Štrigova – Preseka i to od Urbana do Štrigove u dužini od 5 kilometara.

25. srpnja 1980.: Svečana obaveza mladih vojnika

U varaždinskoj kasarni Kalnički partizanski odred, čije je redove za vrijeme NOB-e ispunjavao i velik broj Međimuraca, u nedjelju je održana svečanost na kojoj su mladi vojnici dali svečanu obavezu. Ovom, za sve vojnike časnom činu, uz starješine i njihove starije drugove, prisustvovali su i njihovi roditelji, prijatelji, omladina i radni ljudi grada u kojem će služiti vojni rok. U svečanom stroju nalazili su se i vojnici iz čakovečke Kasarne 27. juli kojima su, prilikom potpisivanja svečane obaveze, čestitali i članovi Predsjedništva Općinske konferencije SSOH Čakovec.

25. srpnja 1986.: Zašto zastoji pri izdavanju putnih isprava

-Ograničene mogućnosti specijalizirane organizacije za štampanje putnih isprava, te s druge strane osjetno povećane zahtjeva građana za izdavanje putnih isprava (pasoša) osnovni su i jedini razlog zastoja, tj. neuobičajeno dugog čekanja na putne isprave u čakovečkom OSUP-u. Informaciju o tome na posljednjoj je sjednici vijeća Skupštine općine podnio Josip Žbulj naglasivši da se u posljednje vrijeme za izdavanje putnih isprava ovom organu u znatno većem broju nego ranije obraćaju i naši građani na privremenom radu u inozemstvu.

24. srpnja 1992.: Dr. Franjo Tuđman prošlog petka boravio u Međimurju

Prošlog je petka, prvi put otkako je izabran za predsjednika RH, dr. Franjo Tuđman boravio u Međimurju. Posjetio je gradilište novog graničnog prijelaza kod Goričana i Belicu, gdje je s mještanima razgovarao o teškoćama u poljodjelstvu, posebno u proizvodnji krumpira. U Belici je dr. Tuđman posjetio i gospodarstvo Ivana Kozjaka, jednog od mnogih poduzetnih međimurskih poljoprivrednika. Domaćini i drugi belički poljodjelci upoznali su predsjednika s poteškoćama oko uvoza sjemenske robe koje nema dovoljno iz hrvatskih izvora, napose što se tiče krumpira. (Snimio: D.Lesar)

26. srpnja 1995.: Mladi folkloraši oduševili

U nizu kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija koje su u Prelogu bile upriličene prigodom Dana priločkog proštenja, posebno je zanimljiva bila smotra folklora održana u nedjelju. Nastupili su: HKUD Ivan Mustač Kantor iz Svete Marije, KUD Anka Ošpuh iz Ludbrega, KUD Morica iz Murakerestzura te domaći Ogranak Seljačke sloge, koji je ujedno i organizator susreta. U mimohodu ulicama Preloga izuzetnu su pozornost plijenili mladi preloški folkloraši, koji su brojne posjetitelje oduševili pjesmom i plesom. (sp, Snimio D.Lesar)