Tragovima prošlosti 14.03.2019. 10:24. Zadnja izmjena: 14.03.2019. 10:27.

Retrovizor

Čateks je 1983. godine bio u vrhu međimurskih izvoznika

  • 9. ožujka 1977.: Izložba ručnih radova

U dvorani Robne kuće od subote do utorka bila je otvorena izložba ručnih radova, koju je organizirao naš Aktiv žena povodom Dana žena. Stotinjak radova izlagale su slijedeće radnice naše radne organizacije: Marija Brzuhalski, Ana Kovač, Nada Mesarić, Marija Baksa, Marija Križaić, Marija Kovačić, Anica Hatlak, Ljubica Božić, Barica Šoštarec, Đurđica Genov, Agneza Preininger, Ljubica Murk, Dragica Kralj, Đurđa Maček, Marija Mihalić, Branka Vrtarić, Ivanka Petković, Anica Prprović i Anica Kocijan.

  • 4. ožujka 1983.: Čateks u vrhu međimurskih izvoznika

U poslovnoj politici koju je radna organizacija Čateks zacrtala unatrag dvije godine izvozni programi dobili su prioritet. Izvoz se povećavao tako da je Čateks zauzeo značajno mjesto među izvoznicima Međimurja, a završetkom poslovne 1982. godine po izvoznim rezultatima na vrhu je ljestvice. U 1982. godini ostvaren je izvoz od 280 milijuna deviznih dinara što je 68 posto više nego u godini ranije. U Čateksu ističu da nisu u potpunosti zadovoljni izvoznim rezultatima jer se moglo postići više, posebno na konvertibilnom tržištu. Već prva dva mjeseca ove godine navješćuju dobre izvozne rezultate iz ove tekstilne industrije čiji su proizvodi poznati širom Evrope.

  • 6. ožujka 1987.: Maškare otjerale zimu

Ovogodišnji Međimurski fašnik u organizaciji Turističkog društva Čakovec održan je u nedjelju s novim i neobičnim programom i na novom mjestu. Održano je pravo suđenje Fašniku koji je na kraju spaljen po svim pravilima ceremonijala. Budući da se Trg Republike u Čakovcu renovira, pozornica je ovog puta preseljena ispred zgrade Centar. U mnoštvu maski i nekoliko stotina učesnika izdvajale su se one izvorne – kurenti iz Ptuja, zatim međimurske larfe, lampe, kugači, pikači... Mimohod maski i scensku igru spaljivanja Fašnika kao i nastup Kugla glumišta pratilo je preko tisuću i petsto znatiželjnika, među kojima je bilo najviše najmlađih.

  • 5. ožujka 1993.: Sretno!

Uvijek je svečano, ali i pomalo tužno, kad nakon mnogih godina provedenih u radnom kolektivu, zaposleni odlaze u zasluženu mirovinu. Tako je ovih dana bilo i u TIZ Zrinski kada je priređen prigodni oproštaj od dvanaestero radnica i radnika, a to su: Josip Lončarić, Stjepan Vražić, Franjo Boj, Ana Vinković, Radoje Drljić, Franjo Vugrinec, Marija Martinjaš, Rozina Hančić, Marija Varga, Terezija Hajdinjak, Rozalija Volf i Dragan Korda. Naravno, ova svečanost nije i konačni oproštaj od vrijednih radnika, jer će oni i ubuduće biti dragi gosti u svom bivšem poduzeću. Sretno. (Bojan Damiš)

  • 4. ožujka 1998.: Rudari proslavili svoj praznik

Nekadašnji rudari Međimurskih ugljenokopa proslavili su u nedjelju svoj dan rudara. Nazočnima koji su se okupili na svečanosti u kinu Rudar obratili su se predsjednik Odbora za proslavu Franjo Bregović i gradonačelnik Dražen Breglec. U drugom dijelu programa nastupili su mješoviti pjevački zbor i puhački orkestar KUD-a Mura, a potom je položen vijenac uz spomenik rudaru u središćanskom parku. Svoje druženje kamaradi su zatim nastavili u motelu Ilonka. Na slici su Stjepan Posavi, Marija Vraničar i Ivan Turk koji su položili u ime svih rudara vijenac uz spomenik rudaru. (I.L.)