Tragovima prošlosti 19.08.2017. 09:35. Zadnja izmjena: 19.08.2017. 09:37.

Tragovima prošlosti

Centralna proslava Dana graničara 1987. godine i Vučkovec 1992. godine

18. kolovoza 1976.: Redukcija svinjetine još dva do tri mjeseca?

-Čak i da trenutačne maloprodajne cijene svježeg svinjskog mesa budu onakve kakve bi željeli njihovi proizvođači, nestašica svinjetine na tržištu u ovom trenutku (a i u slijedećih nekoliko mjeseci) je neizbježna. Otprilike ovim riječima je aktualna gibanja na tržištu mesom označio Dragutin Lončarić, rukovodilac komercijalne službe u čakovečkoj Vajdi. Trenutne poteškoće proizvođača najslikovitije se mogu sagledati u tovilištima čiji su kapaciteti popunjeni s jedva 50 posto. Svježe svinjsko meso, dakle, u iduća 2-3 mjeseca bit će za većinu potrošača rijedak gost na njihovim trpezama.

14. kolovoza 1981.: Okoliš Doma umirovljenika mijenja izgled

Ovih se dana privodi kraju druga faza uređenja okoliša Doma umirovljenika. Radi se o trgu s pješačkom komunikacionom zonom. Na tom prostoru, do završetka dviju faza koje slijede, uredit će se dječje igralište i parkiralište, a zelene površine zasaditi mješovitim raslinjem. Investitor je Samoupravna interesna jedinica stanovanja i komunalnih djelatnosti općine, a projektanti i izvođač radova Građevni kombinat Međimurje. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja sljedeće godine, a vrijednost im je oko deset milijuna dinara.

14. kolovoza 1987.: Centralna proslava Dana graničara

Petnaesti kolovoz – Dan graničara, sutra će se na svečan način obilježiti na karauli Sedam sekretara SKOJ-a kod Kotoribe. Biti će to centralna proslava graničnih jedinica s područja općina Đurđevac, Koprivnica i Čakovec. Proslavi će prisustvovati najviši vojni rukovodioci i predstavnici društveno – političkih organizacija triju općina. Za tu prigodu najavljen je i bogat kulturno-zabavni program kojeg će izvesti pripadnici JNA, te članovi OOSSO Kotoriba i KUD-a Ivan Knez iz Kotoribe. (M.Grubić)

14. kolovoza 1992.: Vučkovec opet liječi

Nekad nadaleko čuveno reumatsko lječilište Vučkovec, koje je petnaestak godina zjapilo prazno i napušteno, ponovo je otvorilo svoje bazene gostima željnima kupanja u toploj i ljekovitoj vodi. To je tek početak, kažu u poduzeću Toplice koje sada brine o kupalištu i svemu što je vezano uz njega. U neposrednoj blizini dva bazena s toplom vodom od + 33 stupnjeva Celzijusovih, završava se gradnja natkritog ljetnog restorana, a već ranije postavljene su kamp kućice. (I.J., Snimio: D. Lesar)

20. kolovoza 1997.: Zabrana uvoza svježeg i smrznutog mesa

Uputite li se ovih dana u kupovinu u susjednu nam Mađarsku djelatnici hrvatske carine ljubazno će vas upitati jeste li pročitali na vidnom mjestu istaknutu obavijest s važnim informacijama. O čemu se zapravo radi? Prema riječima donačelnika granične veterinarske inspekcije dr.sci. Mladena Čulinovića od 15. srpnja na snazi je Zakon o veterinarstvu. Prema njegovim odredbama u RH je zabranjeno uvoziti svježe i smrznuto meso. Uvesti se mogu jedino mesne prerađevine, ali najviše do jednog kilograma po osobi. (BoK)