Tragovima prošlosti 01.12.2016. 10:08. Zadnja izmjena: 01.12.2016. 10:34.

Retrovizor

Čitajte o osnutku Ferijalnog saveza 1960., Mariji Branilović na Popevki 1971...

Listamo za vas, dragi čitatelji, požutjele stranice negdašnjih brojeva Međimurja... zato što smo svi skloni starim, dobrim vremenima. Čim čovjek prijeđe i onu mladu granicu od 30, a kamoli višu dob, sve češće govori u perfektu, naglašavajući pozlatu koju mu daruje vrijeme. A vrijeme je kao voda; ispire loše, a ostavlja zlatna zrnca uspomena. Možda neki događaj iz davne ili bliže prošlosti i vas sjeti na neka vaša dobra, stara vremena.

22. lipnja 1960.

Međimurski studenti osnovali družinu Ferijalnog saveza

Nedavno je u Zavičajnom klubu studenata Međimurja osnovana družina Ferijalnog saveza, koja sada ima 15 članova. Družina će organizirati izlete u zagrebačku okolicu i druge krajeve, a njima će moći sudjelovati i članovi kluba, koji nisu ferijalci. Već ovog ljeta grupa ferijalaca novoosnovane družine obići će nekoliko mjesta na Jadranskoj obali.

Čakovečki omladinci najbolji u predvojničkom višeboju

U Prelogu je nedavno održano IV. Kotarsko takmičenje u predvojničkom višeboju. Deset ekipa sa po pet takmičara iz svih općina natjecalo se u četiri discipline: gađanju vojničkom i zračnom puškom, bacanju bombe iz sva tri stava i ocjeni udaljenosti do 600 metara. Prvo mjesto osvojila je ekipa ŠUP-a iz Čakovca ispred Ekonomske škole i ekipe Odreda predvojničke obuke Čakovec.

23. lipnja 1971.

Marija Branilović na Međimurskoj popevki

Marija Branilović – prvi glas međimurske narodne pjesme

U poplavi brojnih kvazi - pjevača i melodija istinsko osvježenje uslijedilo je na nedjeljnoj priredbi u Nedelišću koju je organizirao tamošnji Ogranak Seljačke sloge u suradnji s Lovnom jedinicom Fazan. Više stotina posjetilaca sjedilo je za drvenim stolovima. Na podiju pozornice, uz pratnju Tamburaškog sastava Ogranka Seljačke sloge smjenjivali su se izvođači odjeveni u međimurske narodne nošnje. Za najboljeg interpretatora proglašena je Marija Branilović iz Nedelišća koja je otpjevala narodnu melodiju Sprevajaj me draga. Drugo mjesto osvojio je mladi Ivan Brljak iz Donje Dubrave podrugljivom pjesmom Oj, nesrečni bih jahač navučitel Barbarić.

I Otočani žele kvalitetniju struju

Zbog slabe struje stanovnici Otoka ne mogu koristiti brojne električne kućanske i druge aparate. Stoga je na zboru birača odlučeno da se raspiše samodoprinos za potpunu rekonstrukciju niskonaponske električne mreže i izgradnju nove trafostanice, te uređenje javne rasvjete u mjestu.

20. lipnja 1986.

Otvoren natječaj za dodjelu stipendija

U školskoj će godini 1986./7. biti odobrene dvije stipendije za djecu radnika i dvije stipendije za mlade radnike, odlučeno je na sjednici Savjeta Titovog fonda općine Čakovec. Osamdeset posto ovih sredstava bit će potrebno prikupiti do početka školske godine, budući da tada započinje opticaj novih stipendija. Na sjednici je formirana i peteročlana Komisija za izbor stipendista, u kojoj su Đuro Kolenić, Zdenka Bilić, Marija Buza, Mirko Perdec i Željko Posavec.

Suglasnost o osnivanju OŠ Šenkovec

Prošle srijede održana je sjednica Općinskog komiteta za društvene djelatnosti, na kojoj je dana suglasnost o osnivanju OŠ. Nova škola u Šenkovcu trebala bi proraditi na jesen i to pet odjeljenja, dječji vrtić, kuhinja i prateći prostori, jer se zbog nedostatka sredstava neće moći završiti u cijelosti. Nju bi polazili učenici iz Šenkovca, Mačkovca, Žiškovca i Knezovca, ukupno 638 učenika.

22. lipnja 1994.

U Belici prva proslava Dana općine

Stanovnici Belice i Gardinovca, uz očekivane goste i uzvanike, u nedjelju 26. lipnja prvi puta će proslaviti Dan općine. Odlukom Općinskog vijeća Belice općinski blagdan svake će se godine obilježavati krajem lipnja, u nedjelju koja prethodi blagdanu Sv. Petra i Sv. Pavla. Program započinje pokaznom vježbom DVD-a Belica. Slijedi streljački Memorijal Josipa Knapića, sveta misa u župnoj crkvi, povorka orkestara koji će sudjelovati na Smotri limenih glazbi, svečana sjednica Općinskog vijeća i Poglavarstva, nastup KUD-a Belica, već spomenuta Smotra limenih glazbi te prijateljska utakmica gardinovečkog NK-a Radnički i beličkog BSK-a.

Šarić, Sušec i Srnec prvaci na športskom natjecanju invalida Domovinskog rata u Bjelovaru

U Bjelovaru je održano športsko natjecanje invalida Domovinskog rata Zbornog područja Bjelovar, a nadmetali su se predstavnici deset podružnica HVIDR-e iz sjeverozapadne Hrvatske. Posebno vrijedi izdvojiti nastup Ivana Šarića iz Čakovca u plivanju, Željka Sušeca iz Male Subotice u klasičnom pikadu i Mladena Srneca iz Belice u streljaštvu, koji su uvjerljivo osvojili titule prvaka Zbornog područja.