Tragovima prošlosti 16.05.2017. 21:56. Zadnja izmjena: 16.05.2017. 21:59.

Retrovizor

Darivanje krvi 1980. godine i mladi na biciklima 1994. godine

8. svibnja 1974.: Plin pred Čakovcem

- Ne bude li vremenskih nepogoda, još ove ćemo godine priključiti na plin Ciglanu u Šenkovcu, zatim Čateks, TIZ Zrinski i hotel Park, upoznao nas je Stjepan Benčik, rukovodilac OOUR Plinoizgradnja Građevnog kombinata Međimurje. Naime, s polaganjem i zavarivanjem cijevi došlo se do pred sam ulaz u Čakovec, točnije do buduće redukcione stanice. Ukupno je zavareno 11.150 metara bešavnih cijevi, i to od pravca Varaždina do redukcione stanice u Čakovcu te odvojak od stanice do Šenkovca.

16. svibnja 1980.: 150 srednjoškolaca darovalo krv

Prema programu dobrovoljnog davanja krvi u našoj općini, ekipa Kabineta za transfuziju krvi čakovečkog Medicinskog centra prošlog je tjedna posjetila sva tri srednjoškolska centra u Čakovcu. Spremnost učenika da dadu krv onima kojima je to najpotrebnije premašila je sva očekivanja. Preko pet stotina učenika i učenica iz Srednjoškolskog centra, Građevinskog obrazovnog centra i Centra za obrazovanje kadrova izrazilo je odlučnost da pokloni ovu dragocjenu tekućinu. Nakon pregleda krv je moglo dati 150 učenika.

11. svibnja 1984.: Natjecanje u pružanju prve pomoći

U nedjelju će se u Belici, u organizaciji Crvenog križa održati Općinskog natjecanje u pružanju prve pomoći. S obzirom da je cilj ovih natjecanja masovnost organizirana su protekle subote i nedjelje osnovna natjecanja, na kojima su najbolje ekipe stekle pravo sudjelovanja na Općinskom natjecanju. Osnovna natjecanja održana su u Hodošanu i Martinu na Muri, gdje su domaćini dobrom organizacijom stvorili sve uvjete za pravi natjecateljski duh. Natjecanje se odvijalo u kategoriji osnovnih škola i u kategoriji omladinaca, a najbolje ćemo gledati u Belici.

11. svibnja 1990.: Organizirano ljetovanje za invalide rada

Savez invalida rada Hrvatske organizira i ove godine ljetovanje za svoje članove u Centru za odmor i rekreaciju u Podgariću. Ovo se odmaralište može koristiti od 21. svibnja do 21. listopada u smjenama po 10 dana. Cijena punog pansiona je vrlo povoljna i iznosi svega 60 dinara za članove organizacija invalida rada i njihove obitelji. Osim toga, djeca do tri godine mogu s roditeljima boraviti besplatno, ako koriste pomoćni ležaj, a od tri do deset godina plaćaju 70 posto od cijene pansiona.

11. svibanj 1994.: Mladi na biciklima

U subotu je u prostorima i na terenima III. OŠ u Čakovcu održano županijsko natjecanje Sigurnost u prometu u poznavanju prometnih propisa i vještini upravljanja biciklom, što ga organizira Auto klub Čakovec. Najuspješnija je bila ekipa domaćina, koja je time osvojila nagradu – bicikl koji je poklonila Veterinarska stanica Čakovec. Drugo mjesto osvojila je OŠ Šenkovec, a treće II. OŠ Čakovec. Pobjednička ekipa će u lipnju na Državno natjecanje u Pulu, a pobjedi li i tamo, najesen će u Ženevu, na međunarodno natjecanje.