Tragovima prošlosti 29.08.2017. 22:06. Zadnja izmjena: 29.08.2017. 22:09.

Retrovizor

Dogradnja škole u Strahonincu 1975. godine i susret tekstilaca 1980. godine

27. kolovoza 1975.: Dogradnja škole u Strahonincu napreduje

Radovi na dogradnji Osnovne škole u Strahonincu u punom su jeku. Izvode ih radnici Građevnog kombinata Međimurje, a završetak gradnje predviđa se za travanj iduće godine. U dograđenom dijelu škole nalazit će se šest učionica, dva kabineta, prostorije za nastavnike i upravu, sanitarni čvor, te dvorana za boravak učenika. Također će se uvesti i centralno grijanje u starom i novom dijelu škole, te vodovod, čija bi izgradnja trebala početi uskoro. (I.J.)

22. kolovoza 1980.: Susret tekstilaca

U subotu je u Čakovcu održan tradicionalni susret radnika tekstilnih radnih organizacija Sloboda Samobor, Polzela Polzela i Međimurske trikotaže Čakovec – OOUR-a Čaraparija. Drugarski susret tekstilaca iz ovih triju gradova plod je dugogodišnje uspješne poslovno-tehničke suradnje, a svake godine održava se u drugom gradu. Subotnji susret prošao je u srdačnoj atmosferi, održana su natjecanja u stolnom tenisu, nogometu, rukometu i kuglanju, te trčanju u prirodi. Najuspješnijima su podijeljeni pehari i diplome, nakon čega je održan zabavni dio susreta.

22. kolovoza 1986.: Zebanec: Bez telefona, pošte, trgovine…

Kad se sakupi godišnje 220 starih milijuna samodoprinosom teško je razgovarati i razmišljati o razvoju mjesne zajednice. Upravo toliko sakupili su prošle godine mještani Mjesne zajednice Zebanec (Zebanec Selo, Gornji Zebanec, Donji Zebanec i Plešivica). Oko 400 domaćinstava teško može podnijeti teret razvoja tako da do sad ovo mjesto nema ni poštu, ni jedan telefon, ni trgovinu. Na osnovu ovog pretpostavilo bi se da se ovdje živi loše, ali ipak nije tako. Niču nove kuće s mnogo cvijeća, uređenim travnjacima i vrtovima. (B.Sinjerec)

21. kolovoza 1992.: Održana proščenja širom Međimurja

Sredinom kolovoza brojne župe i mjesta u Međimurju održavaju proščenja kojima se obilježava veliki katolički blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije poznat i pod nazivom Velika Gospa ili Velika meša. Minule subote i nedjelje bila su i proštenja u čast Svetog Stjepana Kralja, Svetog Ladislava Kralja, Svetog Roka i Svete Marije Kraljice. Koliko su proštenja slavlje u čast katoličkih blagdana, kao znak vjere, ufanja i ljubavi, toliko su i neotuđiv narodni običaj međimurskog puka. Kamera Bojana Damiša na proščenju u Novom Selu Rok snimila je mlade djevojke koje kupuju licitarska srca.

26. kolovoza 1998.: Ljeto uz Muru za sport i kulturu

Nastupom tamburaške sekcije Kulturno-umjetničkog društva Mura iz Murskog Središća na ljetnoj pozornici u gradskom parku u petak, započela su ovogodišnja kulturno – sportska događanja u M. Središća pod nazivom Ljeto uz Muru. Subota je bila u znaku sporta i likovne umjetnosti. U motelu Ilonka je otvorena izložba slika slikara, članova Likovne udruge gornjeg Međimurja pod nazivom Od srca gradu za sportsku dvoranu, gdje je izloženo ukupno 46 djela u raznim tehnikama. Uz ova događanja treba naglasiti i ljetno kino koje radi na ljetnoj pozornici u parku. (I.L.)