Tragovima prošlosti 28.05.2019. 13:23. Zadnja izmjena: 28.05.2019. 14:36.

Vizija Elemera Vajde živi i danas

Dokumentarna izložba o razvoju mesne industrije Vajda

Kupoprodajni ugovor kojim je Elemer Vajda 2. listopada 1919. godine od Dragutina Komertzkog kupio zemljište kod čakovečkog kolodvora za izgradnju vlastite tvornice, elaborat troškova arhitekta Valenta Morandinija iz 1924. godine za izgradnju novih pogona, te replika poznatog pjenušca Animo sec tvrtke Strahija i kompanjoni u čije je pogone 1920. godine Vajda uselila, samo su neki od zanimljivih eksponata objedinjenih u izložbu pod nazivom Priča o uspjehu: Vizija Elemera Vajde koja živi više od stotinu godinu.

Izložba koja je rezultat zajedničkog rada Muzeja Međimurja Čakovec, Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi, Židovske općine Čakovec i Mesne industrije Vajda postavljena je u Scheierovoj dvorani u Čakovcu te svečano otvorena u petak, 24. svibnja povodom 107. obljetnice neprekinutog rada ove mesno-prerađivačke kompanije.

-Izložba sadrži najbitnije dokumente koji su pohranjeni u arhivu Muzeja, Državnom arhivu u Štrigovi i samoj Vajdi te predstavlja presjek i pregled poslovanja od 1912. godine do danas. Uistinu je pohvalna činjenica da je Vajda jedna od dvije čakovečke tvrtke koje se mogu pohvaliti stogodišnjom tradicijom, koja je usprkos svih nedaćama i zbivanjima 20. stoljeća uspjela sačuvati kontinuitet, komentirala je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan. Predsjednik Uprave Vajde Alen Kajmović prilikom otvorenja postava - koji se može razgledati do 31. svibnja - prisjetio se njezina začetnika Elemera Vajde.

-Svaka vizija ima svog vizionara koji zasigurno za ono vrijeme pomalo čudnim metodama i poslovnim potezima čini prvi korak i pokreće sustav koji jedanput dobro posložen i zamišljen, kada se zakotrlja, ne prestaje funkcionirati. Zato je ova izložba sjećanje na jednu takvu osobu koja je obilježila život Čakovca, Međimurja, ali i dobrog dijela Europe tog vremena, rekao je Kajmović, dodavši da Mesna industrija Vajda i danas živi tu viziju te je, poštujući povijest, okrenuta budućnosti.

Izvor: 3344