Tragovima prošlosti 13.12.2017. 23:27. Zadnja izmjena: 13.12.2017. 23:30.

Retrovizor

Drava je premošćena 1977. godine, 1994. Prelog obilježio 730 godina

7. prosinca 1977.: Drava je premošćena

Nakon obavljenog svečanog čina puštanja u promet mosta na rijeci Dravi (na slici), svi sudionici svečanosti, među kojima i gosti i uzvanici, kao i odbornici Skupštine općine, okupili su se na ručku u prostranoj proizvodnoj hali Razvitka u Donjoj Dubravi. Tom je prilikom za njih program međimurskih narodnih pjesama izveo dubravski Ogranak Seljačke sloge. Između njihovih nastupa je dubravski pjesnik Ladislav Čižemšija čitao stihove svoje, upravo za ovu prigodu napisane, pjesme Drava je premošćena.

7. prosinca 1984.:Proslava planinarskog jubileja

U povodu 60. obljetnice organiziranog planinarstva u Čakovcu i Međimurju i 110. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj i Jugoslaviji, Planinarsko društvo Železna gora Čakovec priređuje u nedjelju, 9. prosinca, svečanu akademiju uz kulturno- umjetnički program i podjelu priznanja zasluženim planinarima, društvima i organizacijama. Akademija će se održati u zgradi Srednjoškolskog centra (zgrada bivše ekonomske škole) s početkom u devet sati, a istog dana u 11 sati u Štrigovi će se održati savjetovanje Saveza planinarskih društava sjeverozapadne Hrvatske i Zagreba.

8. prosinca 1989.: Svakog dana ničemo...

Preko 240 učenika prvih razreda svih triju čakovečkih osnovnih škola je tradicionalnom svečanošću 24. studenog u sportskoj dvorani Građevinskog obrazovnog centra primljeno u redove pionirske organizacije. U organizaciji ove svečanosti sudjelovale su čakovečke škole i Zajednica mjesnih zajednica, a domaćin je ove godine bila OŠ Martin Puštek. Nakon primanja je za nove pionire i njihove rođake priređen kulturno – umjetnički program u kojem su sudjelovali i stariji učenici, poslije čega je za pionire upriličeno veselje u njihovim školama.. (Snimio D. Lesar)

7. prosinca 1994.: Prelog obilježio 730 godina

Prelog je jučer, 6. prosinca, bio u osobito svečanom raspoloženju – proslavio je 730 godina od prvog spominjanja u povijesti. Izuzetan jubilej je obilježen nizom manifestacija i događaja – u župnoj crkvi Svetog Jakoba tom je prigodom održana sveta misa i umjetnički program, u pogon je puštena trafostanica u industrijskoj zoni Preloga, s radom je ponovo počelo preloško kino, počela je izgradnja društvenog doma u Otoku... Svečanost je bila poseban razlog zašto su dečki iz komunalne grupe općine Prelog (na slici D. Lesara) pred nekoliko dana naročito žustro prionuli poslu aktualnom u ove jesenje dane – skupljanju lišća. (k)

8. prosinca 1999.: Svetomarski lepi dečki, vu široki gačaj...

Proslave jubileja kulturno – umjetničkih društava prigodna su prilika da se na okupu nađu svi oni zaslužni za njihov rad i prisjete se mnogih lijepih trenutaka druženja. Tako je nedavno bilo i u Svetoj Mariji. Unatoč tome što KUD Ivan Mustač – Kantor, ovogodišnji dobitnik nagrade Zrinski, u posljednje vrijeme prolazi laganu krizu u svom radu, na proslavi 90. godišnjice svog postojanja okupio je, osim članova ostalih sekcija, i nekoliko generacija plesača.  (Zinka Čižmešija)