Tragovima prošlosti 19.09.2017. 00:06. Zadnja izmjena: 19.09.2017. 00:10.

Retrovizor

DVD 1975. godine, podvožnjak 1981. i štete 1988.

10. rujna 1975.: Proslavljena 50-obljetnica DVD-a Mačkovec

Pod pokroviteljstvom Zavoda za osiguranje Croatia – predstavništvo Čakovec, i uz prisustvo članova brojnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, te brojnih mještana i gostiju, održana je proslava 50-obljetnice DVD-a Mačkovec. Poslije raporta komandira vatrogasce čete Vladimira Bujana, govornici je pristupio dugogodišnji predsjednik društva Mijo Damiš. Pozdravivši goste i prisutne dao je riječ tajniku Franji Damišu, koji je pročitao referat posvećen 50-obljetnici postojanja društva. Za svoju aktivnost društvo je odlikovano od Vatrogasnog saveza Hrvatske za požrtvovan rad zlatnom medaljom. (N.D.)

4. rujna 1981.: Podvožnjak u Čakovcu do lipnja naredne godine

Realizacija financijskog plana i programa Samoupravne interesne zajednice za lokalne ceste općine Čakovec teče uglavnom prema planu. Most kod Otoka trebao bi biti završen do kraja ove godine. Na njemu je počela montaža glavnih nosača i ako neće doći do neplaniranih poteškoća, objekt će biti dovršen u ugovorenom roku. Na izgradnji željezničkog podvožnjaka u Čakovcu u toku su radovi na betoniranju upornjaka i krila, a objekt bi trebao biti završen do konca lipnja naredne godine. To su dva značajnija objekta na našim prometnicama kojima će se doprinijeti poboljšanju stanja u ovdašnjem saobraćaju. (I.JURGEC)

9.rujna 1988.: Velike štete od olujnog vjetra

U petak poslijepodne Međimurje je zahvatilo olujno nevrijeme koje je prouzročilo znatne štete u nekoliko mjesta. Najteže je pogođen Cirkovljan, gdje je zračna pijavica oštetila stotinjak objekata i gospodarskih zgrada, a uništen je i veći broj voćnjaka. Štete su evidentirane i u Hemuševcu, Prelogu i Goričanu. Snažan vjetar pokidao je vodiče dalekovoda, te niskonaponske mreže na gotovo cijelom području Međimurja. Dežurne ekipe čakovečke Elektre toga su dana intervenirale stotinu puta, utrošivši ukupno 450 sati na otklanjanje kvarova. (Snimio: Lj.Žganec)

3. rujna 1993.: U očekivanju poštara!

Ovih dana umirovljenici s nestrpljenjem očekuju poštara. Razlog je poznat – mirovine. Naime, uz redovne mirovine, isplaćuju im se i povećanja od 32,8 posto za srpanj i kolovoz. No, malo je vjerojatno da će to povećanje, s obzirom na (pre)skupe troškove života, znatnije pridonijeti poboljšanju njihovog standarda. U Međimurju, inače, mirovine prima 14.644 osoba. Od toga iz radnog odnosa 12.703, poljoprivrede 1444, te 497 bivših obrtnika. Na slici je grupa čakovečkih poštara, kojima se u dane kad nose mirovinu vrata širom otvaraju za razliku od onih kada moraju uručiti račune.

9. rujna 1998.: Dravskom mostu ime bana Jelačića

U petak, 11. rujna ostvarit će se ideja potekla od predsjednika Matice hrvatske iz Čakovca, dr. Zvonimira Bartolića, o obilježavanju cestovnog dravskog mosta kod Varaždina imenom povijesnog hrvatskog bana Josipa Jelačića. On je, naime, pred ravnih 150 godina, točnije, 11. rujna 1848. prešao s hrvatskom vojskom tadašnjim dravskim mostom, koji se nalazio na tom mjestu, u Međimurje i iz njega protjerao dotadašnju okupatorsku mađarsku vojsku.