Tragovima prošlosti 18.12.2016. 10:23.

Trgam od zaborava Marije Novak

Etnološko blago čudom spašeno u posljednji trenutak

U četvrtak, 8. prosinca, javnosti je predstavljena knjiga Trgam od zaborava Marije Novak iz Turčišća, kojom je ona zabilježila rezultate svojih dugogodišnjih nastojanja da, kako sam naslov kaže, od zaborava otrgne vještinu izrade međimurske narodne nošnje.

Okupljenima u dvorani Scheierove zgrade u Čakovcu o knjizi su govorili njeni recenzenti dr. sc. Đuro Blažeka, profesor jezikoslovlja na Učiteljskom fakultetu u zagrebu, i mag. hist. art Iva Kožnjak, kustosica Muzeja Croata insulanus u Prelogu. Sama autorica je govorila o nastanku knjige, odnosno o poticajima za nju, istaknula je svoje djelovanje u Udruzi žena Potočnica iz Domašinca, čiji je član.

O autorici i o njenoj knjizi govorili su i Marijana Trstenjak, predsjednica Udruge žena Potočnica, i Matija Posavec, međimurski župan, jedan od autora predgovora knjizi. Promocija je praćena i kulturnim programom, u kojemu su sudjelovale članice Udruge Potočnica, Vanja Ovčar i Skandal bend iz Dekanovca, instrumentalno, u tradicionalnom bandističkom zvuku. Kroz program je vodio Miljenko Ovčar.