Tragovima prošlosti 25.11.2017. 22:55. Zadnja izmjena: 25.11.2017. 22:55.

Retrovizor

HE Čakovec svečano otvorena 1982. godine, spor mještana Ivanovca i vozača kamiona 1992. godine

24. studenoga 1976.: Osnivačka skupština Muzičke omladine

Prošlog je ponedjeljka, na inicijativu Mjesne zajednice, omladinske konferencije Pedagoške akademije i Muzičke škole Čakovec, održan pripremni sastanak pred osnivačku skupštinu Muzičke omladine u našem gradu. Ova je organizacija inače veoma aktivno djelovala unatrag nekoliko godina, ali je zbog unutarnjih organizacionih problema, prestala s radom. Uz diskusiju o prijedlogu koncepcije rada u narednom periodu, na pripremnom je sastanku zaključeno da će se osnivačka skupština održati 7. Prosinca u prostorijama Knjižnice i čitaonice.

26. studenoga 1982.: Danas svečano otvorenje HE Čakovec

Na Hidroelektrani Čakovec kraj Orehovice, danas će se u našem kraju održati središnja svečanost u povodu predstojećeg praznika Dana Republike. Tim će povodom biti održana svečana sjednica Skupštine općine Čakovec i radničkih savjeta RO Elektroprivreda Zagreb i OOUR-a Hidroelektrane Čakovec, a potom će se službeno označiti završetak gradnje ovog značajnog hidroenergetskog objekta na rijeci Dravi. Naime, u probnu proizvodnju bit će pušten i drugi agregat HE Čakovec koji će zajednici davati dnevno novih 920.000 kilovatsati dragocjene električne energije.

27. studenoga 1987.: Postavljen brončani lampaš

Za treće mjesto u akciji Tražimo najbolje uređeno mjesto u povodu Univerzijade ´87, Čakovcu je u ponedjeljak, na svečanoj sjednici Sekretarijata Organizacionog odbora Univerzijade, te predsjedništva Zajednice mjesnih zajednica grada Čakovca i Predsjedništva Turističkog društva predan brončani lampaš, koji je istog dana postavljen na zgradi Uniona u centru grada. U konkurenciji 16 gradova, Turistička patrola odlučila se za tri grada koji su prema kriterijima dospjeli u vrh tabele, s minimalnom razlikom u bodovima. (b.s.)

20. studenoga 1992.: Spor mještana Ivanovca i vozača kamiona

U ponedjeljak ujutro neobične barikade pojavile su se na ulazu u Ivanovec iz pravca šljunčare Koncerna Međimurje. Pored prepriječenih traktora i automobila, bili su mnogi mještani i djeca s transparentima na kojima su dominirali natpisi: „Kamiondžije dosta je!“, „ Ne uništavajte naše!“, „Ne damo svoje!“. Razlog barikadama su neodgovorni privatni prijevoznici, kao i vozači kamiona i tegljača vlasništvo mnogih poduzeća, koji svojim vozilima već godinama uništavaju asfaltirane prometnice u Ivanovcu. (I.J., Snimio: D.Lesar)

26. studenog 1997.: Suradnja pograničnih škola

Dogovorom ravnatelja osnovnih škola u Goričanu i Serdahelju, Stjepana Vadlje i Jolanke Tišler, prošlog je tjedna započelo druženje učenika ovih škola. Tako su učenici OŠ Goričan bili gosti tradicionalnog Bala roditelja u Serdahelju za koji su pripremili i bogat kulturno-umjetnički program. Suradnja škola proširila se ovog petka sudjelovanjem dvadesetak učenika petog razreda OŠ Serdahelj s razrednicom Ilonom Mihovič u redovnoj nastavi u školi u Goričanu. Uz njih je u vrtiću u Goričanu boravilo dvadeset malšana s odgojiteljicom Zlaticom Kištoldi. Cilj posjete je učenje hrvatskog jezika kroz igru, pjesmu, čitanje.. (dan, Snimio: D.Lesar)