Tragovima prošlosti 20.01.2017. 08:34. Zadnja izmjena: 20.01.2017. 08:40.

Selnica prezentirala baštinu

Izložba Selnički dvori otvorena u čakovečkoj Graditeljskoj školi

Suradnja dviju škola – Osnovne škole Selnica i Graditeljske škole Čakovec, rezultirala je zanimljivom tradicijskom izložbom naziva Selnički dvori, otvorenom u petak, 16. prosinca u prostoru sportske dvorane čakovečke srednje škole. Selnički i čakovečki učenici i nastavnici zajedničkim su aktivnostima - kroz izložbu starih fotografija prikupljenih od mještana Selnice, prezentaciju starih alata i simbola te video prikaze, ispričali priču o Selnici.

U središtu izložbe bili su pikač, za ovu prigodu izrađen u umanjenoj verziji, te naftni toranj koji su napravili selnički osnovnoškolci. Najprepoznatljiviji simboli Selnice upotpunjeni su starim predmetima i alatima koji su se nekada koristili u kraju gornjeg Međimurja. Medijski tehničari čakovečke škole svojim su znanjem i vještinama zabilježili život u Selnici i prikaz izrade pikača, dok su učenici likovnog odjela pod vodstvom profesorice Vesne Osojnički izradili i selnički suvenir u obliku pikača.

Izložba je zaokružena katalozima i zbirkom tekstova nastalih u suradnji s mještanima Selnice čija su sjećanja pretočena na papir. Temeljem recepata Selničanke Julijane Kočile tiskana je i Selnička kuharica koja pokazuje što su nekada naši stari jeli i kako su to spremali. Otvorenje izložbe svojim su nastupom oživjeli učenici Osnovne škole Selnica koji su kroz dramski tekst i pjesmu dočarali selničke običaje.

Uz otvorenje izložbe, u Školi je održan i božićni sajam.