Tragovima prošlosti 30.04.2019. 13:41. Zadnja izmjena: 30.04.2019. 13:41.

Retrovizor

Kako se u Međimurju slavio prvi maj 1978. godine

8. svibnja 1974.: Tko umije, njemu dvije…

Ova poznata poslovica učinila nam se najprimjerenijom uz ilustraciju „prvog sejma“ koji je iz blagdanskih razloga, prošlog tjedna umjesto u srijedu, pao u petak. Da i ovaj dan, koji u našem kraju nema gotovo nikakve sajmene tradicije, može uspješno zamijeniti srijedu, među ostalima će potvrditi i prodavači jabuka iz susjedne Slovenije koji, ukusnim plodovima prave jesenske svježine, kod svojih kamiona i dalje mame veliko zanimanje potrošača. Ovaj redoviti sajmeni prizor, podsjeća na dane zlatne tradicije međimurskih voćara, koju danas markiraju samo zapušteni voćnjaci briježnoga kraja.

10. svibnja 1978.: Balogovečki susret poleta i vedrine

Prvomajski radni predah u Međimurju većina trudbenika iskoristila je za odmor u prirodi i prikupljanje energije za nove radne zadatke. U tome su im u dobroj mjeri na ruku išle povoljne vremenska prilike. Susret u Balogovcu okupio je velik broj motoriziranih radnika i građana, koji su ovdje došli na svoj račun. Dobrim dijelom tome su pridonijele atrakcije kojima je osvježen prvomajski program, a to su nadmetanja u tradicionalnim disciplinama- potezanje užeta, penjanje na bor, piljenje manjih trupaca, trčanje u vrećama… Noć prije susreta i cijelo popodne za ovu se prigodu okretao vol na ražnju.

10. svibnja 1980.: Tito – snaga naše budućnosti

U historijskom trenutku našeg doba, u popodnevnim satima 8. svibnja 1980. godine, s Josipom Brozom Titom oprostio se čitav ovaj naš suvremeni svijet, cijelo čovječanstvo i svi ljudi ove Titove zemlje i više od milijun Beograđana i drugih žitelja Jugoslavije koji su, u tišini punoj bola i dostojanstva, ispratili svoga Predsjednika do njegovog posljednjeg počivališta, uz najviše vojne i ljudske počasti jednom velikanu, još nedoživljene u našem stoljeću. U grobnicu u krugu Užičke ulice 15 u Beogradu položeno je tijelo preminulog predsjednika SFRJ i Maršala Jugoslavije Josipa Broza Tita.

8. svibanj 1987.: Novi poslovno-stambeni objekt

Uoči Praznika rada, na Željezničkoj stanici Čakovec prigodnom je svečanošću predan na korištenje novoizgrađeni poslovno-stambeni objekt za željezničare. U sklopu suvremenog zdanja izgrađeni su sadržaji namijenjeni radnicima koji obavljaju vrlo odgovorne zadatke u željezničkom prometu – restoran društvene prehrane, konačište za vlakopratilačko osoblje, sanitarni čvor i šest stanova. U prisustvu brojnih uzvanika, objekt je simboličkim presijecanjem vrpce, predao na korištenje predsjednik Radničkog savjeta OOUR-a Saobraćaj, Stjepan Korunek.

7. svibanj 1993.: Vinarska tradicija Munđarovih

Rijetki su poznavatelji dobrih vina u Međimurju koji nisu čuli za obitelj Munđar u Frkanovcu, gdje se tradicija vinogradarenja i vinarenja prenosi iz koljena u koljeno. Obradu 3.500 trsova i njegu dobivenog vina sada nose Marija i Drago Munđar, a pomažu snaha Patricija i sin Darko, te kćerka Jasna i zet Željko Palašek. Od 3.500 čokota obitelji Munđar, po 40 posto su graševina i šipon, a 20 posto bijeli burgundac. Iz takvog sortnog rasporeda dobiva se kvalitetan „rez“, koji se rado pije na svadbama, zabavama ili u gostionicama.