Tragovima prošlosti 05.01.2018. 07:20. Zadnja izmjena: 05.01.2018. 07:45.

Obljetnica smrti

Na današnji dan 1985. godine umro je Franjo Punčec

Umro je Franjo Punčec - mušketir jugoslavenskog tenisa, naslov je članka iz lista Međimurje od 11. siječnja 1985. godine.

U članku stoji:

Franjo Punčec, rođen 1913. godine u Čakovcu, umro 5. siječnja 1985. godine u Johanesburgu.

Rođen u siromašnoj obitelji u čakovečkom Marofu, bosonog sakupljač teniskih loptica, vinuo se u sam vrh teniske elite svijeta. 

Još i danas, prema nekima, pripada među deset najboljih tenisača svijeta svih vremena. Počeo je s grupom siromašnih dječaka s drvenim lopaticama igrati tenis, nakon što su, na teniskim igralištima, drugima dnevno skupljali lopte. S vremenom je svojim talentom privukao čakovečke znalce tenisa, koji su mu ustupali pravi reket. Prvi učitelj, Geza Legenstein, naučio ga je osnovama „pravog tenisa”. I, svojom igrom na VII nacionalnom turniru za prvenstvo Jugoslavije u Zagrebu, daleke 1930. godine, oduševljava. Iz ČŠK (Čakovečki športski klub) prelazi u Concordiu u Zagreb.

...

Nezaboravne su njegove igre u našoj reprezentaciji u Davis cup-u. Jugoslavija je više puta u finalu Evropske zone Davis Cup-a.

Veličanstveni dočeki u Čakovcu.

Rat.

Za vrijeme okupacije ne nastupa. Mađari ga pozivaju i nude mjesto u svojoj reprezentaciji. Odbija.

...

Polufinale Davis cupa u Francuskoj. Istovremeno se vode mirovni pregovori. Franceka suci kradu. Nezadovoljan. Protestira, iako je poznat kao miran igrač. Želi prekinuti meč. Razgovor s drugom Edvardom Kardeljom i Francek nastavlja. Pregazio je svog protivnika. 1947. godine emigrira. Ekonomska emigracija, iako se želi prikazati političkom. Profesionalac. U finalu je Vimbldona! Naša štampa šuti. Ignorira ga.

On svoje Međimurje nije zaboravio. Redovito je pratio teniska zbivanja u nas. Otišao je najveći tenisač Jugoslavije svih vremena, teniski ambasador Jugoslavije, najuspješniji međimurski sportaš.

(Pisao je to Mirko Leich – Cici te, 1985. godine.)


Danas u Međimurju imamo Teniski klub Franjo Punčec Čakovec, teniski turnir Punčec open i ulicu koja nosi njegovo ime. Međimurje ovog velikog tenisača nije zaboravilo.

100. godišnjica rođenja Franje Punčeca

Prilikom proslave 90. obljetnice kluba Franjo Punčec otkrivena bista sportskom velikanu

PUNČEC OPEN 2017. Domenika Turković i Deni Žmuk pobjednici