Tragovima prošlosti 13.07.2017. 21:56. Zadnja izmjena: 13.07.2017. 22:01.

Listaju se stari brojevi

Nekadašnji naslovi su pred nama: Kako je bilo na Univerzijadi 1987. i o izbjeglicama 1994.

14. srpnja 1976.: Položen temeljni kamen za zdravstvenu stanicu u Prelogu

U prisustvu predstavnika društveno-političkih organizacija i Skupštine općine, zatim rukovodilaca mjesnih organizacija, te predstavnika Medicinskog centra iz Čakovca i drugih, u subotu je u Višnjićevoj ulici u Prelogu upriličena svečanost u povodu početka izgradnje zdravstvene stanice u tom mjestu. Izgradnja samog objekta zdravstvene stanice stajat će oko 650 milijuna starih dinara. Čin polaganja temeljnog kamena u temelje buduće zdravstvene stanice obavila je Nada Deladio, po radnom stažu najstarija radnica malog kolektiva sadašnje zdravstvene stanice u Prelogu.

11. srpnja 1980.:Svečano obilježen Dan borca

Poznato je da Aktiv žena u Domašincu već dugo godina postiže zapažene rezultate u organiziranju raznih aktivnosti. Tako, osim što su nastupile u kulturno-umjetničkom programu na proslavi Dana borca u Vrbulji, žene Domašinca su za sve sudionike pripremile i nekoliko specijaliteta domaće kuhinje: gulaš, kukuruzni kruh, sir s vrhnjem, turoše i drugo. Predsjednica Aktiva, Marija Grubić, kaže da su aktivne i drugdje: od kulturno - zabavnih do radnih akcija.

10. srpnja 1987.: Univerzijada: Uz sportski, izuzetan kulturni doživljaj

Da turizam i kulturni doživljaj idu zajedno, najbolje se vidjelo u subotu i nedjelju, kad su ispred Centra za kulturu nastupili KUD-ovi prema programu Univerzijade. Naime, iako je bila subota poslijepodne i nedjelja ujutro, Trg Republike začas se napunio posjetiocima prilikom nastupa KUD-ova s područja Međimurja. Istovremeno se u Ulici Maršala Tita mogao nabaviti suvenir, zemljana zdjela, vrč, konopac ili licitarsko srce. (J.Š.)

13. srpnja 1994.: Pomoć Domu zdravlja i izbjeglicama

Za Dom zdravlja u Čakovcu, te izbjeglice smještene kod Svete Marije i u okolnim naseljima u subotu je iz Zagreba stigla značajna pošiljka humanitarne pomoći, a donator je Hrvatska stranka prava. Glavni dio pomoći čine različiti lijekovi, koje je u ime Doma zdravlja preuzeo dr. Ivan Balažin iz Svete Marije:- Lijekove sam preuzeo u dogovoru s ravnateljicom Doma zdravlja dr. Nevenkom Krčmar. Riječ je o većim količinama prijeko potrebitih različitih lijekova koje šalju HSP i Dobroslav Paraga, na čemu im se toplo zahvaljujem, kazao je Balažin. (dm, Snimio: D.Lesar)

14. srpnja 1999.: Antun Šarić: Ne dam Micu z grunta

Davne, 1965. godine, Antun Šarić, Tonček, kako ga zovu susjedi u Gornjem Vidovcu, nabavio je prvog konja. Konji na međimurskim seljačkim gazdinstvima tada još nisu bili rijetki, s njima se radilo u polju, vozilo... „Od unda, kaže Tonček, na našem je gruntu stalno konj. Prva je bila još mala, žrebička dok sam ju kupil. A ova kobila je već ve skoro petnaest let stara. To je naša Mica. I ona je na našem gruntu zrasla. Tončekova je Mica baš prekrasan primjerak hladnokrvnjaka, kojeg samo rijetki seoski gazde danas imaju u stajama. Kaže „da ju ne bi dal fkrej za nikaj“. (M.Belčić)