Tragovima prošlosti 27.08.2019. 08:15. Zadnja izmjena: 27.08.2019. 08:17.

Retrovizor

Novi vrtić u Ivanovcu 1982. godine i druge zanimljivosti iz prošlosti

Čakovec 1956.: Trogodišnja manekenka

Fotografija je iz 1956. godine... na njoj je tada trogodišnja Diana Čop (danas Lovrenčić). Bila je to jedna modna revija u Gradskoj kavani u Čakovcu...

Iz riznice uspomena Diana Lovrenčić je posegnula za ovom fotografijom, te pita sjeća li se netko imena fotoreportera te voditelja priredbe, snimljenih u pozadini fotografije?

27. kolovoza 1982.: Novi vrtić i u Ivanovcu

U nedjelju je u Ivanovcu otvoren dječji vrtić u koji je uloženo 13 milijuna dinara, od čega je trećinu sredstava namaknula Mjesna zajednica. Pretežu sredstva SIZ-a odgoja, osnovnog obrazovanja i društvene brige o djeci predškolskog uzrasta. Ovaj se je objekata započeo graditi 1981. godine, a radove je izveo Građevinski kombinat Međimurje. Vrtić ima oko 350 kvadratnih metara zatvorenog i natkritog prostora, a prema istom projektu građeni su i vrtići u Strahonincu i Mačkovcu, također otvoreni ove godine. Ivanečki vrtić ima dovoljno prostora za dvije grupe mališana predškolskog uzrasta. (b.s.)

1.rujna 1989.: Manje zaposlenih i izostanaka s posla

U prvoj polovici 1989. godine u Trgocentru je prosječno bilo zaposleno manje radnika nego u istom razdoblju prošle godine. Dok je u prvih šest mjeseci 1989. godine radilo 1687 radnika, njihov broj je ove godine bio za 10 manji, odnosno 1677. Prema određenim satima bilo je, zbog smanjenog bolovanja, zaposleno 14 radnika manje. Tako je, ako mjerimo po određenim satima, u prvom polugodištu prošle godine dnevno radilo 1576 radnika, a ove 1569. Smanjen je broj bolovanja na teret Radne organizacije, a neznatno povećan na trošak SIZ-a. Kako je ove godine dnevno prosječno radilo 1569 radnika, to znači da je preostalih 108 bilo na bolovanju i porodiljnom.

31. kolovoza 1994.: Kada pivovara u Donjem Vidovcu?

U Donjem Vidovcu se, ovih dana, užurbano izvode građevinski radovi na objektu pivovare čiji su vlasnici Darinka i Vinko Nestić. Kako saznajemo od gđe.Nestić prva isporuka piva u bačvama moguća je već oko Nove godine. Uz proizvodni pogon, u sklopu objekta će se nalaziti i pivnica s restoranom, te najmanje 14 apartmana, kojima će biti upotpunjena turistička ponuda Međimurja, osobito u vrijeme lovne sezone. Iduće godine, kada objekat bude u potpunosti završen, u pivovari će biti zaposleno najmanje 25 osoba. Izvođač građevinskih radova je tvrtka Beton Prelog, a autor projekta dipl.inž.arh. Tibor Horvat. (d, Snimio D.L.)

1.rujna 1999.: Pješačko biciklistička staza

Pješačko biciklistička staza koja se upravo gradi u Ulici kralja Tomislava nastavak je već postojeće staze. Dio koji se sada gradi dužine je cca 270 m i završava kod škole. Izgradnjom staze osigurava se sigurnije kretanje, prvenstveno učenika, ovom najfrekventnijom ulicom. Uz put rješava se i problem odvodnje oborinskih voda, što je vezano za izgradnju buduće kanalizacije. Radove izvodi Grastak d.o.o. Kotoriba, a vrijednost radova je 150.000 kuna. Investitori su Općina Kotoriba koja osigurava polovicu sredstava, a drugu polovicu Županijska uprava za ceste. (B.H.)