Tragovima prošlosti 04.08.2017. 23:30. Zadnja izmjena: 04.08.2017. 23:30.

Listaju se stari brojevi

Novo vatrogasno spremište u Malom Mihaljevcu 1975. godine, spomenik u Donjem Koncovčaku...

6. kolovoza 1975.: MALI MIHALJEVEC - Vatrogasci dobili spremište, a omladini društveni doma

Mještani Malog Mihaljevca u nedjelju su proslavili još jednu pobjedu. Na svečanosti koja je počela u prijepodnevnim satima, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu predano je na korištenje novo vatrogasno spremište u čijem se sklopu nalazi i prostorija za smještaj opreme za civilnu zaštitu. Također u nedjelju, Osnovnoj organizaciji Saveza socijalističke omladine Mali Mihaljevec predani su ključevi društvenog doma, koji je dosad služio i kao vatrogasno spremište, a organiziran je i turnir u malom nogometu na kojem su nastupile ekipe 12 omladinskih organizacija.

6. kolovoza 1982.: Svježi krastavci svakog drugog dana

Radnici Osnovne organizacije udruženog rada Vrtlarstvo, Građevnog kombinata Međimurje, svakog drugog dana u novim staklenicima ubiru oko 2500 kilograma svježih krastavaca. Ubrani plodovi istovremeno se isporučuju na međimursko i zagrebačko tržište. Ovdašnji potrošači krastavce mogu nabaviti na čakovečkoj tržnici po cijeni od osam dinara za kilogram, te u većini prodavaonica čakovečkog Trgocentra. Inače, u staklenicima Vrtlarstva krastavcima je zasijana površina od oko 10.000 četvornih metara. ( M.Š.)

31. srpnja 1987.: DONJI KONCOVČAK- Spomenik palim borcima i žrtvama rata

Dan ustanka naroda i narodnosti SR Hrvatske, ove jubilarne, pedesete godine od dolaska JOSIPA BROZA TITA na čelo KPJ i osnutka KP Hrvatske, svečano je obilježen u Donjem Koncovčaku. Na narodnom zboru, ometenom, na žalost, kišom, spomen-ploču palim borcima i žrtvama narodnooslobodilačkog rata ovog kraja, otkrio je FRANJO REPINC, predsjednik Općinskog odbora SUBNOR-a Čakovec, koji je uz Mjesnu organizaciju UBNOR-a Donjeg Koncovčaka bio suinicijator podizanja novog spomenika. Nakon svečanosti otkrivanja spomenika održano je narodno veselje. (d.k.)

6. kolovoza 1993.: Kukuruzne „pečenice“

Na više od 50 posto svih obradivih površina u Međimurju i ove godine zasijan je kukuruz. Iako vrlo visoke temperature i duža sušna razdoblja ubrzavaju vegetaciju, što na pojedinim vrstama tla znači i manje prinose, ipak na njivama gdje je kukuruz pravilno tretiran mogu se očekivati dobri rezultati. To se vidi već i po mladim mliječnim kukuruznim klipovima, koje ovih dana mnogi beru za kuhanje i pečenje. Tek jesenska berba pokazat će koliko su ove prognoze poljodjelaca točne, a dotle valjda se u ljetna predvečerja sladiti s kukuruznim „pečenicama“. (j, Snimio: D.Lesar)

30. srpnja 1997.: Vatrogasci zapalili vatrogasni dom?

Da vatra ne bira mjesto ni vrijeme gdje će i kome nanijeti štetu potvrđuje i događaj koji se u srijedu u noći zbio u Nedelišću. Naime, tamo je požar izbio nigdje drugdje, već vjerovali ili ne, u samom vatrogasnom domu. Tamošnji su vatrogasci u srijedu navečer imali sastanak nakon kojeg su se negdje oko 21 sat razišli svojim kućama. Pošto su vatrogasci gotovo svi pušači iza njih su ostale pepeljare na stolovima, a netko je nehotice bacio još gorući opušak u plastičnu kantu za smeće. Opušak je zapalio otpatke u kanti pa je ta vatra uzrokovala požar.