Tragovima prošlosti 29.12.2016. 08:25. Zadnja izmjena: 29.12.2016. 08:39.

Retrovizor

O otvorenju čakovečke bolnice 1973., Delikatese 1984., šljunčarama 1995.,...

Listamo za vas, dragi čitatelji, požutjele stranice negdašnjih brojeva Međimurja... zato što smo svi skloni starim, dobrim vremenima. Čim čovjek prijeđe i onu mladu granicu od 30, a kamoli višu dob, sve češće govori u perfektu, naglašavajući pozlatu koju mu daruje vrijeme. A vrijeme je kao voda; ispire loše, a ostavlja zlatna zrnca uspomena. Možda neki događaj iz davne ili bliže prošlosti i vas sjeti na neka vaša dobra, stara vremena.

9. jula 1958.

Srednjoškolci iz Čakovca polaze u Trakošćan

U utorak 15. o. mj. Iz Čakovca polazi 50 srednjoškolaca u Trakošćan, gdje će u sklopu Varaždinske omladinske radne brigade učestvovati na lokalnoj radnoj akciji. Brigadisti ostaju na radilištu 20 dana, a radit će na uređenju jezera i prilazne ceste do novog hotela.

Odlični vratari

U Mariji na Muri održan je u nedjelju veliki nogometni turnir. Učestvovalo je 8 momčadi: Mihaljevec, Đelekovec, D, Kraljevec, Torčec, Kotoriba, Drnje, D. Dubrava i Marija. U finalu D. Kraljevec je pobijedio Kotoribu sa 3:1 i na taj način postao pobjednik turnira. Posebnu pažnju publike privukli su odlični vratari svih momčadi. Gledalaca oko 500. Organizacija vrlo dobra.

11. srpnja 1973.

Otvorenje čakovačke bolnice

Privode se kraju i posljednje pripreme za otvorenje nove zgrade bolnice u Čakovcu. Tim povodom u petak je u kinu Dom u Čakovcu, u prisustvu zaposlenih u Medicinskom centru, predstavnika društveno - političkih organizacija općine i Skupštine općine, te drugih uzvanika svečanu sjednicu održao Savjet Medicinskog centra. Službeno otvorenje nove bolničke zgrade obavit će se prekosutra – u petak.

Iz Šenkovca 50 milijuna opeke godišnje

Radni ljudi najvećeg čakovačkog kolektiva – Građevnog kombinata Međimurje 27. prošlog mjeseca su i službeno obilježili značajan radni uspjeh – puštanje u pogon novog, u potpunosti automatiziranog postrojenja za proizvodnju opeke na ciglani u Šenkovcu. U novoizgrađenoj, automatiziranoj ciglani danas radi 10 ljudi, a oni u smjeni proizvedu 35 tisuća opeke. Dosadašnja proizvodnja cijelog pogona Šenkovec bila je u 1972. godini izražena u 18 milijuna opekarskih jedinica. S novim pogonom ona će doseći najmanje 50 milijuna jedinica godišnje.

6. srpnja 1984.

Delikatesa ponovo otvorena

Nakon što je dvadesetak dana bila zatvorena, od jučer je ponovo otvorena Trgocentrova prodavaonica broj 201 – Delikatesa u Ulici maršala Tita, u centru Čakovca. Neophodno potrebni adaptacijski zahvati u prodajnom i skladišnom prostoru izvedeni su u vrlo kratkom roku i najmanjim mogućim financijskim sredstvima (oko 300.000 dinara). Veći radovi su izvedeni u skladištu koje je trebalo izolirati od vlage, preurediti i bolje prilagoditi funkciji.

Asfaltiranje Adžijine ulice prekinuto zbog izmjene kanalizacijskih cijevi

Niti nakon nekoliko čvrstih rokova, stanovnici Ulice Božidara Adžije u Čakovcu, nikako da dočekaju dovršenje potpune rekonstrukcije skoro kilometar duge svoje ulice. Tek započeto polaganje asfaltnog pokrova, prošlog je tjedna prekinuto jer je utvrđeno napuknuće i urušavanje. Prema obrazloženju OOUR-a Hidrotehnika, uzrok tome su loši vremenski uvjeti.

5. srpnja 1995.

Sve punije plaže

Prvih dana srpnja, kada se i kod nas temperatura dizala iznad 30 stupnjeva Celzija, kupači su naprosto okupirali sva javna kupališta na rijekama, jezerima, šljunčarama i potocima u Međimurju. Posebno puno kupača bilo je u nedjelju na Tegrinom rekreacijskom centru Poleve, gdje je sve podsjećalo na morske plaže.

Prihvaćena ostavka ravnatelja Županijske bolnice

U srijedu je u Čakovcu boravio ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang, a razlog posjeta je alarmantno stanje u Županijskoj bolnici koja posluje s preko 9 milijuna kuna gubitka.

Riječ je o najvećem dugu u hrvatskom zdravstvu do kojeg je došlo zbog nerazumijevanja propisa, odn. nepoznavanja zakona kod onih koji upravljaju ustanovom, rekao je Hebrang.

Upravno vijeće Županijske bolnice sastalo se u četvrtak, kada su donesene odluke o izmjenama u rukovodećoj ekipi. Na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja Bolnice postavljen je dr. Stjepan Somođi, dok je dosadašnji ravnatelj, mr. Stjepan Blagus, raspoređen na druge poslove. Nakon donošenja ove odluke, svi članovi Upravnog vijeća podnijeli su ostavke.