Tragovima prošlosti 06.12.2016. 11:11. Zadnja izmjena: 06.12.2016. 11:13.

Svečanost prijema

Orlando Kozjak, Antonio Šegović te Martin Laksar novi članovi Zrinske garde

Uz nazočnost velikog broja uglednika iz političkog, društvenog, javnog i vjerskog života našeg kraja, u ponedjeljak, 5. prosinca u čakovečkom hotelu Park održana je svečanost prijema, odnosno prisege trojice novih gardista i 14 civilnih članova u Zrinsku gardu Čakovec.

Novi gardisti međimurske povijesne postrojbe su Orlando Kozjak Antonio Šegović - obojica iz Šenkovca te Martin Laksar iz Pribislavca, a civilni članovi udruge Dražen Josip Novak iz Preloga, Zrinka Benčić iz Šenkovca te Marijan Dragica Horvat iz Čakovca, zatim Zvonko Milas i dr. Radovan Deban iz ZagrebaŽeljko Tomašić iz Karlovca, Nada Kunštek iz Opatije, Janos Hovary iz Budimpešte, Robert Fazekaš iz Sigeta kao i generalna konzulica Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj sa sjedištem u Pečuhu Vesna HalugaVladimir Šeks te predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić.

Zbog drugih obaveza, dvojica potonjih nisu prisustvovala svečanosti, no svoj su dolazak najavili prvom idućom prigodom. Obred primanja obavljen je pred članovima Predsjedništva Garde predvođenih Alojzijem Sobočancem, a prije same prisege, uz pozdrav Navik on živi ki zgine pošteno, gardisti su se pranjem ruku u posudi s vodom iz Mure i Drave odrekli osobne koristi u postrojbi što je predstavljalo i simbolično čišćenje.

Na svečanosti je ujedno obznanjeno da počasnom članicom Zrinske garde Čakovec postaje predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Povelja o članstvu predsjednici će biti uručena u četvrtak, 15. prosinca na završnoj svečanosti 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV ZrinskogSigetske bitke u Čakovcu.