Tragovima prošlosti 20.02.2018. 14:17. Zadnja izmjena: 20.02.2018. 14:17.

Retrovizor

Otvorena Pivnica Podrum čakovečkog Ugostiteljsko-turističkog poduzeća Union - 1984. g

13. veljače 1974.: Slike iz garaže

Garaža Ivana Radikovića iz Lopatinca ovih je dana pretvorena u izložbeni salon. Zapravo, teško je reći da li je to izložbeni salon ili atelje slikara, no sigurno je jedno - pod krovom koji je tek nekoliko sati pokrivao podeblji sloj snijega, intenzivno je radio slikar - naivac. Iza Ivana Radikovića trideset i dvije su godine. Rođen je u Praporčanu, a u Mariboru je izučio soboslikarski i ličilački zanat. Rado se prisjeća tih dana, jer, kako kaže, drži da je narodna poslovica „od kolijevke pa do groba“ kod njega doživjela punu potvrdu. (I.Vukotić)

14. veljače 1979.: O pitanjima Roma – kompleksno i zajednički

Problem Roma, njihove socijalizacije i njihov način života koji se ispoljavaju na širu sredinu u kojoj su locirani – uskoro će se ponovno naći pred odbornicima Skupštine općine. Prema programu, bit će to u drugom tromjesečju ove godine. Na Izvršnom odboru SIZ-e (Samoupravne interesne zajednice) socijalne zaštite, inače, sam po sebi nametnuo se zaključak da ova SIZ-a nije u stanju raspoloživim sredstvima rješavati tu cjelokupnu problematiku pa je pažnja sada prvenstveno usmjerena u pravcu daljnjeg zapošljavanja Roma i gradnje dječjih vrtića za njihove potrebe.

10. veljače 1984.: Novi izgled, bogatiji jelovnik...

Nakon samo osamnaest dana, ponovo je otvorena Pivnica Podrum čakovečkog Ugostiteljsko-turističkog poduzeća Union. Radovi na preuređenju ovog, jednog od najstarijih ugostiteljskih objekata u Čakovcu, započeli su 16. Siječnja, a već u subotu Podrum je ponovo otvorio vrata svojim gostima. U njegovo preuređenje i opremu investirano je 2 milijuna dinara, a radove je u rekordnom roku izvela Zanatska zadruga Prekmurje iz Murske Sobote i međimurski samostalni privrednici, po projektima čakovečkog Projektnog biroa Građevnog kombinata Međimurje.

8. veljače 1991.: Drava u ledenim okovima

Vrijeme je proteklih dana postalo istinski zimski hladno. Živa se u jutarnjim satima u termometrima spuštala i ispod minus 15 celzijevih stupnjeva. Stoga nije bilo neobično i zaleđivanje Drave uz obalu. Lukobranom odvojeno mjesto za plovila za Nautički klub kod Preloga dobro se zaledilo. Komad Drave u ledenim okovima iskoristila su prije svega djeca za svakodnevno sklizanje, a oni stariji i za mjesto za hokej. Led na tom dijelu Drave kod Preloga još u ponedjeljak je bio debljine 20 do 30 centimetara i na čitavom prostoru lučice Nautičkog kluba bez problema se moglo stajati. (Snimio D. Lesar)

14. veljače 1996.: Kera – granit otvara vrata kupcima

U petak je prodajno - izložbeni salon otvorila čakovečka tvrtka Kera - Granit. Na drugom katu prodajnog centra u Ulici Katarine Zrinske 2, kupci sada mogu razgledati, odabrati, kupiti ili naručiti keramičke pločice i kamen za popločavanje podova i zidova kupaonica, i sanitarije i kompletna oprema za kupaonice. Proizvode poznatih svjetskih proizvođača, mahom talijanskih i njemačkog Buchtala, dopremaju na željenu adresu, a obavljaju i postavu pločica. (Snimio D.Lesar)