Tragovima prošlosti 05.02.2018. 07:30. Zadnja izmjena: 15.02.2018. 13:19.

Retrovizor

Poštar prešao relaciju dugačku osam puta oko Ekvatora, zima u polju 1981. i drugo...

29. siječnja 1975.: Osam puta oko Ekvatora

Franju Crnčeca, pismonošu iz Nedelišća, podjednako vole djeca i odrasli. Ovi drugi najviše prvoga u mjesecu kad im donosi mirovinu. Ovaj posao počeo je raditi nakon rata, 1945. godine. Svakodnevno od tada prevaljuje biciklom i pješice više od 50 kilometara. – Godišnje sigurno prijeđem više od deset tisuća kilometara, kazao je. Ako se to pokuša izračunati, onda proizlazi da je Crnčec dosada prešao relaciju dugačku osam puta oko Ekvatora, a u proteklih trideset godina istrošio je devet bicikla. (I.J.)

30. siječnja 1981.: Na poljima i usred zme

Hirovita prošlogodišnja jesen i rani početak zime natjerali su ratare da odstupe od kalendarskih navika i spašavaju rod i kasnije nego li je to uobičajeno. No, bez obzira na to, ipak je nesvakidašinji prizor zateći ratare u poljima pogotovo sada usred zime. Pa, ipak, Stjepana Košaka, njegovu suprugu Mariju i sina mu Franju, sila je, kažu, natjerala da izađu s rezačicom u ponedjeljak na polja kod Štefanca i da sa 1400 hvati oranice poberu još uvijek suhe stabljike kukuruza koje su im potrebne za staju. Neda se, eto, Međimurac pa makar i sredina ciče zime bila.

30. siječnja 1987.: Jednake, prosječne cijene ugljenu

Sezona je intenzivne trošnje ugljena. Uz toplu peć nismo, međurim, i bez toplinskih briga. Hoće li ugljen dotrajati do proljeća jedno je od pitanja koje se svakodnevno nameće. Bez obzira što je tek konac siječnja prave se već ozbiljne kalkulacije o tome koji i koliko ugljena nabaviti za iduću zimu. Ako ste zainteresirani za ugljen još se uvijek možete javiti svojim sindikalnim povjerenicima. Kao i obično mogu se naručiti tri vrste ugljena. Briket iz Istočne Njemačke po cijeni od 63.000 dinara po toni, te briket iz Sovjetskog Saveza po cijeni od 40.750 dinara za tonu.

7. veljače 1992.: Sportaši godine

U organizaciji Sportskog saveza Općine Čakovec održano je tradicionalno proglašenje sportaša i ekipe za 1991. Godinu . Za sportašicu godine proglašena je prema očekivanju Sanela Jurinec, članica Stolnoteniskog kluba Sloboda Mihovljan. Za sportaša godine proglašen je Nikola Horvat, član Tenis kluba Čakovec. U muškoj konkurenciji momčad godine nije proglašena, a u ženskoj konkurenciji taj je naslov najbolje ekipe pripao Ženskom rukometnom klubu MTČ iz Čakovca. (Josip Freiler, Snimio D.Lesar)

31. siječnja 1996.: Metrom do sigurnosti

Od desetak benzinskih postaja INA Trgovine na području Varaždina i Čakovca, koje su ovih dana obišli stručnjaci za sigurnost i zaštitu od požara, procijenjeno je da sedam od njih ispunjavaju uvjete sigurnosti i zaštite pa će ubuduće moći poslovati na nov suvremen europski način – istodobno primati iz auto – cisterni i opsluživati gorivom vozače iz agregata. Prema riječima Danijela Zorka među prvim postajama koje ispunjavaju uvjete na području Inine Poslovne jedinice Varaždin je i Čakovec 1, gdje smo među ostalim stručnim provjerama snimili i najizravniji način kontrole udaljenosti pomoću „najobičnijeg“ metra. (B.Strle)