Tragovima prošlosti 06.10.2017. 22:23. Zadnja izmjena: 06.10.2017. 22:23.

Tragovima prošlosti

Proslava 80. obljetnice Radničke glazbe Čakovec 1975. i proščenje Jesensko Križovo 1992.

24. rujna 1975.: Proslava 80. obljetnice Radničke glazbe Čakovec

Radnička glazba Čakovca proslavit će rijedak jubilej – 80. obljetnicu postojanja i djelovanja. Proslava počinje sutra i trajat će do nedjelje. Godbi na pihala Radničko-prosvjetnog društva Svoboda iz Ptuja pripala je čast da otvori proslavu. Gosti iz susjedne Slovenije održat će sutra, s početkom u 18 sati promenadni koncert. U 20 sati počinje svečana priredba u dvorani Kina Dom. Na njoj će nastupiti pjevački zbor grada, učenici Osnovne muzičke škole Čakovec i slavljenik – Radnička glazba Čakovca. U okviru proslave dugogodišnjim i zaslužnim članovima Radničke glazbe Čakovec podijeliti će se priznanja i diplome.

1. listopada 1982.: Stara knjižara – prodavaonica muzičkih instrumenata i foto - opreme

Po otvaranju nove robne kuće – Međimurke, mnoge prodavaonice u strogom centru grada dobit će i novi sadržaj. Među njima je i prodavaonica u Ulici maršala Tita 4, gdje se sada prodaje elektro-materijal i bijela tehnika. To je prodajna jedinica koju Čakovčani popularno zovu stara knjižara. Nakon preuređenja u ovoj će se prodavaonici nuditi muzički instrumenti, muzikalije, foto-aparati i kamere, projektori, foto-materijal i pribor, mehanički i elektronski uredski strojevi, određeni mjerni instrumenti i optika

25.rujna 1987.: Fazan D. Dubrava najuspješniji

Međimurski lovci su u nedjelju na streljani u Vukanovcu imali završni čin ovogodišnje sezone u gađanju na glinene golubove – discipline TRAP. Tri prvoplasirane ekipe – Fazan D.Dubrava, Zec Vratišinec i Fazan Hodošan, osvojile su vrijedne pokale, kao i prvoplasirani pojedinci: Marinko Sambolek, Željko Rosić i Ivan Golub. Osim najboljih, u nedjelju je prvo gađanje, po novom Pravilniku o stažiranju kandidata za polaganje lovačkih ispita, imala i većina stažista koji se na ispit upućuju na proljeće 1988. godine. (A.Lesjak)

25. rujna 1992.: Svetište Boga i Čovjeka

Velikom crkvenom i seoskom svečanošću, u nedjelju je u Pušćinama obilježeno proščenje Jesensko Križovo, a položen je i kamen temeljac za novu crkvu, koja će nositi ime Blažene Djevice Marije na nebo uznesene. U dostojanstvenoj povorci što se od kapele Sv.Križa u Pušćinama kretala prema centru mjesta, nalazilo se više od tisuću ljudi, a uz svećenike međimurskih župa, predvodio ju je pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije, Juraj Jezerinac. Na mjestu buduće crkve okupljenima se najprije obratio svećenik Pavao Markač, župnik u Župi Nedelišće, u koju spada i selo Pušćine (I.J.)

30. rujna 1998.: Obilježen dio Vinske ceste

U sklopu razvoj turizma u Međimurju i širenja međimurske turističke ponude trasiran je pravac Vinske ceste. Ona obuhvaća i lokacije najznačajnijih međimurskih vinara i vinogradara. Da bi se turistima i svim ostalim namjernicima olakšao dolazak do njih odlučeno je da se postave informativne ploče. Dio njih ovih je dana postavljen u gornjem djelu Međimurja. Sedamdeset natpisanih ploča i putokaza s korisnim informacijama postavljeno je na pravcima prema Štrigovi iz Čakovca, zatim iz Macinca preko Sv.Urbana te iz Selnice i Sv.Martina. (T, snimila R.Topličanec)