Tragovima prošlosti 16.02.2018. 13:04. Zadnja izmjena: 16.02.2018. 13:06.

Retrovizor

Protagonisti serije Kapelski kresovi u Čakovcu

11. veljače 1976.: Dijalog „Kresovaca“ sa čakovečkom publikom

Protagonisti popularne nedjeljne televizijske serije Kapelski kresovi predvođeni režiserom Ivanom Hetrichom, u četvrtak su bili gosti Omladinske kulturne tribine u Čakovcu, čiji je organizator Općinska konferencija Saveza socijalistčke omladine. U razgovoru na tribini sudjelovali su i pisac scenarija Ivica Ivanac, Nada Gačešić kao Ina, te Predrag Burić – klinac iz serije Kapelski kresovi. Filmska ekipa u Čakovcu je posjetila i TIZ Zrinski gdje je obostrano zabilježen topao i neposredan prijem.

12. veljače 1982.: Izviđačke jedinice osnivati pri mjesnim zajednicama

Dosadašnja dugogodišnja praksa vezivanja izviđačkih jedinica uglavnom uz škole morat će se – gdje god za to postoje uvjeti i interes – mijenjati u pravcu čvršćeg povezivanja s mjesnim zajednicama. To je imperativ kojeg nalaže potreba većeg osamostaljivanja izviđačkih organizacija, a ujedno i jedan od preduvjeta da vodovi, čete i odredi ne ostanu uglavnom na osnovnoškolskom uzrastu članstva. Drugim riječima, ubuduće u Savezu izviđača naše općine treba težiti da organizacija u svojim redovima okuplja više omladine i proširi krug mogućih kandidata za vodnike, vođe i starješine.

5. veljače 1988.: Varljivo siječanjsko proljeće

Iako smo kalendarski dobrano zakoračili usred zime, vremenske nam prilike još nisu usuglašene s kalendarom. Obično se pod karakterističnim siječanjskim meteorološkim uvjetima podrazumijevaju niske ili vrlo niske temperature zraka, snježni pokrivač, hladni sjeverni vjetrovi. Ali ove zime, vremenska je situacija drugačija. Klimatski nas uvjeti u pojedinim trenucima više podsjećaju na kasnu kišovitu i maglovitu jesen ili pak na početke proljeća. Najniže su se dnevne temperature zraka u siječnju kretale oko 4 stupnja Celzijusa ispod nule, dok su najviše prelazile 15 stupnjeva iznad. (D.Marcinjaš)

5. veljače 1993.: Zrinski na dobrom glasu

Tiskarsko-izdavački zavod Zrinski d.d. Čakovec pouzdano spada u sam vrh hrvatskog tiskarstva. Povjerenje je ovoj firmi potvrđeno u više navrata, među ostalim pri tiskanju hrvatskih novčanica ili poštanskih maraka. Nije slučajno što je čakovečkim tiskarama povjereno i tiskanje više od trećine svih glasačkih listića za izbore 7. veljače, dakle, na dobrom su glasu. Uz povjerenje potreban je i nadzor, a on je rješenjem Republičke izborne komisije povjeren gosp. Vjekoslavu Marđetku, predsjedniku Županijske izborne XX. Županije Međimurske.

5. veljače 1997.: 50 zlatnih godina zajedničkog života

„To se malo što fčaka i to treba proslaviti“. Tako su rekla djeca Rozalije i Roka Krznara iz Domašinca te im priredili zlatni pir. Slavlje je započelo svetom misom u dekanovskoj župnoj crkvi, a nastavljeno u veselom raspoloženju u motelu Ilonka u M. Središću. Kako rekoše zlatni mladenci, život im je bio ispunjen i dobrotom i mukom, a započeo je za ono vrijeme na uobičajen način. Došao je Rok iz Domašinca u Gardinovec k Rozaliji na „vuglede“. Njezina je teta tada dovela i drugog, ali je Rozalija izabrala Roka. Kaže da joj se svidio, bijela košulja i crvena kravata – to je bio pravi gavaler. (I. Leček)