Tragovima prošlosti 18.01.2018. 11:15. Zadnja izmjena: 18.01.2018. 11:15.

Retrovizor

Prvo, pa muško! – novogodišnja je vijest iz rodilišta stigla davne 1977. godine

12. siječnja 1977.: Prvo, pa muško

Prvo, pa muško! – novogodišnja je vijest iz rodilišta. Točno u 0,45 sati, 1. Siječnja 1977. rođeno je prvo novorođenče u čakovečkoj bolnici, Jerko Belovari. Težak je 2,950 kilograma, a visok čak 49 centimetara. Ubrzo nakon toga rođeno je još šest novorođenčeta i to tri muška i tri ženska – Saša Kolarić, Mario Lisjak, Mladen Rodek, Melani Haček, Božica Golub i Sanja Vučanec. Inače, u prošloj godini bilo je 1675 poroda, a rođeno je 1687 djece, od toga 12 dvojki.

14. siječnja 1983.: Pšenica u odličnom stanju

Neuobičajene vremenske prilike za ovo doba godine, kakve se već dugo ne pamte, imaju odraza i na stanje ozimih usjeva na međimurskim poljima. Kako ističu poljoprivredni stručnjaci, pšenica je u odličnom stanju, izuzev neznatne površine koje su na jesen bile pod vodom. Podudarnošću pravodobnih priprema i na vrijeme obavljene sjetve, kao i neobično pogodnih vremenskih prilika, usjevi na našim poljima u takvom su stanju, da ne bude li u narednom razdoblju vremenskih nepogoda, možemo očekivati žetvu bolju od prošlogodišnje. (D.O.)

13. siječnja 1989.: Slavlje još traje

Sva novogodišnja slavlja nisu završila u ludoj noći prvog dana 1989. godine. Oni koji tu večer rade pomaknuli su svoje slavlje za nekoliko dana. Tako je u noći od utorka na srijedu proslavljena ugositeljska Nova godina u organizaciji Uniona. U hotelu Park skupilo se oko 160 ugostitelja koji su u dobrom raspoloženju proveli svoju novogodišnju noć. Da sve proslave još nisu istrošene dokazuju i muzičari, koji svoju muzičarsku Novu godinu slave u ponedjeljak. (s, Snimio: D. Lesar)

8. siječnja 1993.: Sveta Marija – Nova škola pod krovom

Prije 30 godina žitelji Svete Marije nisu bili zadovoljni prostorima u kojima su im djeca polazila nastavu. Samoinicijativno su prionuli pripremnim radovima za gradnju nove školske zgrade. Započeta akcija tada je stavljena u zapečak zbog nerazumijevanja čelnih ljudi ondašnjih općinskih vlasti. Što nisu mogli postići u ono vrijeme čine to sada. Gradnja je u posljednje vrijeme intenzivirana, a postavljeno je i krovište. Potporu u sufinanciranju radova krovišta dala je i mjesna župna crkva. Dosada izvedeni radovi na objektu vrijede 300.000 DEM. (M.Grubić)

13. siječnja 1999.: Brojne radionice u Prelogu

Tijekom zimskih praznika brojni učenici preloške osnovne škole uključili su se u rad radionice u sklopu akcije Aktivno protiv ovisnosti. Radionice su djelovale u četiri dana proteklog tjedna. Oko 250 učenika izabralo je jednu od grupa prema svojim sklonostima i sposobnostima. Čitavu aktivnost po radionicama pratili su članovi novinarske radionice koji će svoja zapažanja izvjesiti na školski pano. (T)