Tragovima prošlosti 16.06.2017. 12:20. Zadnja izmjena: 16.06.2017. 12:23.

Retrovizor

Škola animiranog filma 1978., pšenica prve klase 1983. godine 15 dinara...

6. lipnja 1973.: Kukuruz za divljač

Lovna jedinica Jarebica Lovačkog društva Međimurje u Kotoribi prošle godine je unatoč velikoj poplavi koja je uništila gotovo 50 posto niske divljači (u njihovom lovačkom reviru) ostvarila prihoda preko dvanaest milijuna starih dinara. Ova lovna jedinica vodi veliku brigu o očuvanju divljači. Nedavno su kotoripski lovci zasijali na svojim oraničnim parcelama kukuruz (imaju 1200 hvati oranice) kojim će u toku zimskih mjeseci prehranjivati divljač na području svoje lovne jedinice. (fp)

7. lipnja 1978.: Priznanje čakovečkoj Školi animiranog filma

Od 16. do 18. lipnja u Čakovcu će se održati još jedna kulturna manifestacija republičkog značaja. To je XVI revija dječjeg amaterskog filma na kojoj će biti prikazana najuspjelija ovogodišnja ostvarenja djece uključene u kino-klubove uz osnovne škole ili u druge vanškolske oblike slobodnih aktivnosti. Održavanje revije u Čakovcu veliko je priznanje Školi animiranog filma koja radi uz Knjižnicu i čitaonicu u Čakovcu i već nekoliko godina okuplja više desetaka djece. Među njima je već otkriveno dosta pravih talenata s izvanrednim smislom za različite djelatnosti vezane uz stvaranje filma. (v.n.)

10. lipnja 1983.: Pšenica prve klase 15 dinara

Na sjednici Koordinacione komisije Saveznog izvršnog vijeća, u utorak, uz sudjelovanje predsjednika izvršnih vijeća republika i pokrajina usuglašen je dogovor o organiziranom otkupu pšenice roda 1983. godine. Postignuta je suglasnost da otkupna cijena pšenice prve klase iznosi 15 dinara za kilogram, druge klase 14 dinara i treće klase 13 dinara za kilogram. Dogovoreno je i da jedinstvena premija za kilogram pšenice iznosi najviše jedan dinar. (Tanjug)

8. lipnja 1990.: Poruka crnilom

Na ulazima u grad Čakovec nedavno su postavljene ploče na kojima pišu imena gradova s kojima smo zbratimljeni – Knjaževac i Schramberg. Prije nekoliko dana ploče su osvanule s crnom bojom prekriženim Knjaževcem i ostavljenim Schrambergom. Namjera je bila očigledna kao i poruka crnilom. Povijest se baš kao ni sadašnjost ne može izbrisati crnilom. Crnilom se zapravo ništa ne mijenja, ali ga je teško oprati. (B.Sinjerac, Snimio: Ž.Hlebec)

8. lipnja 1994.: Primamljiv miris mora

Miris ružmarina i morskih riba mamio je proteklog tjedna posjetitelje uglednom restorana Međimurska hiža u Balogovcu pokraj Čakovca. Tamo su, naime, od srijede do subote trajali Dani otoka Raba. Premda im je glavna svrha bila upoznati Međimurce s turističkom ponudom jadranskog otoka sa stoljetnom tradicijom organiziranog turizma, Rabljani su kuhinju opskrbili svježom morskom ribom, školjkama i svojim vinima, a jela primorskog podneblja pripremali su njihovi kuhari. (Snimio D.Lesar)