Tragovima prošlosti 20.05.2017. 22:40. Zadnja izmjena: 20.05.2017. 22:40.

Retrovizor

Smotra i natjecanje mladih informatičara 1990., Međimurci zabljesnuli u Bljesku 1995. godine

19. svibnja 1976.: Dograđena škola u Strahonincu

Na Dan mladosti u Strahonincu će na svečan način biti otvoren novi, dograđeni dio školske zgrade, kojeg su podigli radnici GK Međimurje. U novom objektu nalazi se šest učionica, dva kabineta, prostorije za nastavno osoblje i upravu škole, veliki hol te sanitarni čvor, a u novoizgrađeni dio školske zgrade (kao i u stari) uvedeno je centralno grijanje. Vrijednost izvedenih radova je sedam milijuna dinara, a sredstva su najvećim dijelom osigurale Republička i Općinska zajednica za financiranje osnovnog obrazovanja.

16. svibnja 1979.: Zaljubljeni u kazalište

Nekolicina zaljubljenika u kazalište okupljenih u Čakovečkom avangardnom kazalištu prošlog je tjedna izvela premijeru dramuleta Intervju s Brunom ili kako smo ga spasili, kojeg je napisao i za izvedbu pripremio mladi profesor filozofije, Miljenko Muršić. Bez ikakvih posebnih pretenzija, namijenjena mladima i ne samo njima, premijera je održana u čakovečkoj Knjižnici i čitaonici. Da bi upoznali mlade glumce predstavljamo vam ih na fotografiji. U gornjem redu slijeva su Igor Moharić, Miljenko Muršić, Damir Kipke i Darko Dobošić, te Tomislav Valjak, Jasminka Tišljarić, Darinka Kronast, Mira Ivanković i Jasna Bistrović (u donjem redu).

17. svibnja 1985.: Mura opominje

Unatoč relativno dobroj zaštiti od poplava, u koju su posljednjih desetljeća u Međimurju ulagani znatni napori i sredstva (izgrađeno je 70 kilometara obrambenih nasipa), iznenadni visoki vodostaji ovdašnjih rijeka su stalna prijetnja okolnom stanovništvu. Takav slučaj prošlog je tjedna zabilježila kamera našeg suradnika iz Murskog Središća, Rajka Tomanića, kada se Mura „došuljala“ gotovo do samog središta mjesta – na Trg braće Radića. (ah)

18. svibnja 1990.: Smotra i natjecanje mladih informatičara

U subotu je u Čakovcu održano natjecanje i smotra mladih informatičara Hrvatske. Prvo mjesto na smotri srednjoškolaca osvojio je Danijel Tkalčec iz COKUP-a i plasirao se na savezno natjecanje. Od čakovečkih srednjoškolaca vrlo dobar plasman s vrlo teškim zadatkom postigao je Krešimir Šimunić iz Sekcije informatičara ČAK HAK Čakovec. On je u ukupnom plasmanu osvojio peto mjesto, no zbog težine zadatka za njega je zatraženo naknadno uvrštavanje za saveznu smotru. (b.s.)

17. svibnja 1995.: Međimurci zabljesnuli u Bljesku

U nedavno uspješno završenoj akciji ograničenog karaktera redarstvenih snaga i hrvatske vojske, u oslobađanju zapadne Slavonije veliki doprinos provedbi zapovijedi dr. Franje Tuđmana dali su i mnogi Međimurci. Prošlog tjedna posjetili smo pripadnike 34. inženjerijske bojne iz Čakovca i obišli oslobođeni teritorij naše domovine. Naši dečki raspituju se o situaciji doma u Međimurju, brzo prelistavaju list Međimurje koji smo im donijeli i, naravno, pozdravljaju sve svoje kod kuće. (Bojan Kocijan, Snimio: Dubravko Lesar)