Tragovima prošlosti 08.07.2017. 08:52. Zadnja izmjena: 08.07.2017. 08:52.

Retrovizor

Sportske igre 1974. godine, vojska 1979., žetva 1985. i izbjeglice 1992.

3. srpnja 1974.: Pete sportske igre građevinskih radnika Hrvatske

Dva dana, u subotu i nedjelju, ukupno 784 najboljih radnika i sportaša, te slikara amatera, foto-amatera i pisaca poezije i proze iz 50 građevinskih kolektiva predstavilo je svoje vještine u Čakovcu. Nakon održanog natjecanja po svim disciplinama svečanim proglašenjem rezultata, te podjelom diploma, priznanja i pokala, u nedjelju su na stadionu Partizana zaključene Pete sportske igre građevinskih radnika Hrvatske - vrhunske smotre jednogodišnjeg rada i uspjeha građevinara na području sporta, rada i duhovnog stvaralaštva. (A.Haček)

4. srpnja 1979.: Vježba jedinica teritorijalne obrane

Strategija i taktika općenarodne obrane uspješno je primijenjena u netom održanoj vježbi obrambene taktike jedinice teritorijalne obrane koja nosi ime proslavljenog heroja Marka Kovača. U minulih desetak dana jedinica je s uspjehom obavila postavljene zadatke u borbi protiv zamišljenog neprijatelja, koji je u vojničkoj terminologiji označen kao plavi. Ono što je vježbu učinilo posebno vrijednom, je sudjelovanje naroda i štabova općenarodne obrane i Civilne zaštite iz svih četiri centara gornjeg Međimurja, na čijim su se pitomim obroncima ovih ljetnih dana održavale vježbe.

4. srpnja 1985.: Za prvu klasu 37 dinara plus premija

Nakon velikog iščekivanja konačno je obznanjena otkupna cijena pšenice ovogodišnjeg roda. Za kilogram pšenice prve klase proizvođačima će se plaćati 37 dinara. Utvrđena je također i jedinstvena otkupna premija u visini od dva dinara za kilogram i ona će se isplaćivati proizvođačima pšenice prilikom otkupa. Kako smo obaviješteni, predstoji dogovor mlinarskih organizacija na nivou Zajednice općina Varaždin na kojem će se utvrditi jedinstveni uvjeti otkupa tržnih viškova pšenice na području Zajednice općina. (Ljudevit Žganec)

3. srpnja 1992.: Novi val izbjeglica

Ratno stanje u BiH ponovo se zaoštrava, pa i u Međimurje s toga područja pristiže veći broj izbjeglica. Samo tijekom subote i nedjelje u deset kamiona i isto toliko autobusa u Čakovec je odjednom stiglo tisuću žena, djece i starijih osoba iz Modriče i okolice. Tako sada na području naše općine ima oko 2.800 izbjeglica iz BiH. Posljednji val izbjeglica prihvaćen je u sportske dvorane Graditeljske, Ekonomsko-trgovačke i Druge osnovne škole u Čakovcu. Dijeleći s novim privremenim sugrađanima zabrinutost ovdašnji im ljudi nastoje što je moguće više pomoći. (b, Snimio: D.Lesar)

3. srpnja 1996.: Vruća potreba za opremom

Nedavno je na Odjelu za interne bolesti Županijske bolnice u Čakovcu otvoren novi prostor za intenzivnu njegu s koronarnom jedinicom. Riječ je o suvremenom prostoru, koji, između ostalog ima i centralni dovod kisika, međutim, ne može se govoriti i o suvremenoj opremi koja prati ovu jedinicu. Na internom odjelu još je uvijek vruća potreba za opremom. Prije svega, riječ je o medicinskoj aparaturi za potrebe intenzivne jedinice koja bez toga ne može u potpunosti funkcionirati. Za kompletiranje opreme u novootvorenoj jedinici potrebna su sredstva od 250.000 DEM. (Željka Drljić)