Tragovima prošlosti 24.04.2017. 23:50. Zadnja izmjena: 25.04.2017. 08:12.

Retrovizor

Štafeta mladosti, natjecanje poštara, tribina Čakovec četvrtkom i obitelj Hrženjak

Listamo za vas požutjele stranice davnih brojeva Međimurja... zato što svi volimo "dobra, stara vremena". Kad zađemo u neke godine, sve češće govorimo u perfektu, naglašavajući pozlatu koju mu daruje vrijeme. A vrijeme je kao voda - ispire loše, a ostavlja zlatna zrnca uspomena. Možda neki događaj iz prošlosti i vas sjeti na neka vaša dobra, stara vremena... 


17. travnja 1974.

Na graničnom prijelazu Goričan čeka se rekord

Na graničnom prijelazu kod Goričana bilo je krajem prošlog tjedna izuzetno živo. Brojni automobili s jedne i druge strane granične rampe čekali su na obavezan pregled dok su radnici Stanice javne sigurnosti i carinici obavljali svoj svakodnevni, rutinski pregled. – Tek smo na startu prave najezde turista, rekao je Luka Kovljenić i nadodao da vjeruje da će prošlogodišnji rekord u broju prijelaza biti ove godine premašen. To je potkrijepio činjenicom da već sada, ranije nego li ijedne godine, kolona vozila pred carinskom rampom biva sve dulja, a broj putnika iz dana u dan se povećava.


19. travnja 1978.

Mladi Elektre domaćini Štafete mladosti

Odluka Predsjedništva Općinske konferencije SSOH Čakovec da mladi Elektre ove godine prvi u Međimurju ponesu Štafetu mladosti, u cijelom je kolektivu primljena s neskrivenim zadovoljstvom. Ono je tim veće što se ove godine slavi još jedan značajan jubilej – 85. obljetnica elektrifikacije grada. Točnije, pred toliko je godina zasvijetlila prva žarulja na ulicama Čakovca. Kronike bilježe da je naš grad tada, bio treći na Balkanu koji je elektrificiran. Mladi Elektre mnogobrojnim radnim akcijama na uređenju podignutih objekata, tek dijelom zaokružuju svoju aktivnost započetu pred tri godine.


19. travnja 1985.

Regionalno natjecanje poštara

U nedjelju po hladnom i vjetrovitom vremenu, održano je na relaciji Hemuševec-Prelog-Otok regionalno natjecanje poštara u brzom hodanju na 10 kilometara. Natjecalo se 19 pismonoša iz Ivanca, Čakovca, Nedelišća, Preloga, Donjeg Kraljevca, Donjeg Vidovca i Goričana. S muškim natjecateljima natjecale su se i dvije žene Ines Kranjec iz Pošte D. Vidovec i Ljubica Kovač iz Pošte D. Kraljevec. U službenoj konkurenciji prvi je bio Ivan Bužić iz Pošte Čakovec s vremenom 59 minuta i 25 sekundi, drugi Velimir Crnjević, a treći Ivan Rogina koji su dobili diplome i posebne nagrade.


20. travnja 1990.

Na tribini Čakovec četvrtkom počinje šesti SKAKOH

Šesti SKAKOH, Susret kazališnih amatera klubova omladine Hrvatske i ove će godine okupiti velik broj mladih kazališnih amatera. Najavljene su grupe iz Zagreba, Kopra, Kranja, Pazina, Rijeke, Karlovca, Bjelovara, Zadra i Čakovca, koje će u tri dana – četvrtak, petak i subota izvesti ukupno 11 predstava. Kao gosti nastupaju grupe iz Slovenije, a čakovečke grupe zastupat će i ove godine Kazališna družina Pinklec i Kličak. Bit će to pravi kazališni maraton koji počinje svečanim otvorenjem na tribini Čakovec četvrtkom, 26. travnja.


20. travnja 1994.

Dječji ponos Hrženjakovih

Obitelj Nade i Dragutina Hrženjaka iz Štrukovca bila bi kao i svaka naša prosječna obitelj kad ne bi imali čak osmero djece. Kad su se vjenčali prije 11 godina nisu ni planirali, a ni sanjali da će imati toliko djece u kući. Prvi se 1983. godine rodio sin Dominik, nakon njega su, redom, rođeni Krešimir, Mateja, Janja, Nives, David i Karlo te na kraju najmlađa Helena rođena 1993. godine. Četiri dječaka i četiri djevojčice, sve jedan drugom do uha. Stalno su zajedno u igri, ali i u poslu. Obitelj očekuje i prinovu - bit će ih devet, a mama Nada kaže: - Djeca su velika briga, ali istovremeno i velika radost.