Tragovima prošlosti 19.06.2017. 13:23. Zadnja izmjena: 19.06.2017. 13:23.

Retrovizor

Sušno razdoblje 1977. godine, zlatna odličja vinarima 1992., 1997. vodovodna mreža...

14. lipnja 1972.: Romima ne samo prava, već i obaveze

Socijalna problematika Roma na području Međimurja vrlo je složena i njezinom rješavanju valja prići koordiniranom akcijom, rekao je dr. Andrija Varga na sjednici Skupštine naše općine koja je u petak razmatrala problematiku te etničke grupe. Osnovni pravci pri tome trebali bi biti briga o porodici, razvijanje društvene brige o djeci, pomoć pri zapošljavanju Roma, školovanje njihove djece...  Spomenuto je da je prirodni priraštaj kod njih vrlo visok i kreće se oko 5,10 posto godišnje, a istovremeno materijalno stanje porodica ne dozvoljava i ne omogućuje uzdržavanje brojnih članova obitelji. U Međimurju trenutno živi 1149 Roma.

15. lipnja 1977.: Kukuruz, pšenica i krumpir - „najžedniji“

Sušno razdoblje u ovo godišnje doba iznenadilo je ne samo poljoprivrednike već i stručnjake. Naime, u posljednjih desetak godina to je najsušnije proljeće, jer kiše takoreći uopće nije bilo. Jasno je da ovakve vremenske prilike utječu na razvoj flore. Za sada, ipak, nema opasnosti od težih posljedica, usprkos tome što se kod kukuruza, pšenice i krumpira osjeća nedostatak vlage. No, ukoliko kiše ne bude i narednih dana, posljedice su na vidiku. Tako će, primjera radi, doći do prisilne zrelidbe pšenice. Sušno vrijeme ima i pozitivnih strana pa je dobiveno kvalitetno sijeno, kakvog već godinama nije bilo. 

14. lipnja 1985.: Otvoren servis za folksvagen i audi

Nastojanje čakovečkog Auto-moto društva da svojim članovima pruži što potpuniju uslugu, očituje se i u otvaranju novog servisa za Folksvagenova i Audijeva vozila, koji je prigodnom svečanošću predat na korištenje prošle srijede. Za servis su adaptirane prostorije učionice, u što je uložen velik broj dobrovoljnih sati i oko 2,500.000 dinara. Radionica je opremljena sa dvije dvostupne dizalice i specijalnim alatom, te uređajima za ispitivanje motora. (vl)

12. lipnja 1992.: Najviše zlatnih odličja međimurskim vinima

Druga po redu, a time i tradicionalna, Izložba vina međimursko-varaždinske regije, održana koncem prošlog tjedna u Međimurskoj hiži u Balogovcu, veliki je doprinos razvitku ove gospodarstvene grane u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Za izložbu su bila prijavljena 93 uzorka vina, 13 različitih sorti. Najviše je izlagača bilo iz Međimurja, a vina iz međimurskog vinogorja dobila su i najviše zlatnih diploma. (gu)

18. lipnja 1997.: Otvorena vodovodna mreža u Črečanu i Macincu

I zadnja dva naselja, Črečan i Macinec, od ukupno deset koliko ih teritorijalno pripada općini Nedelišće od petka službeno mogu koristiti zdravu vodu iz novopostavljene vodovodne mreže. Naime, nakon što su investitor Međimurske vode u ljeto protekle godine sklopile ugovor sa spomenutom općinom djelatnici izvođača radova građevinsko zanatske radnje Gramont iz Mihovljana u roku od šest mjeseci položili su cijevi vodovodne mreže u ukupnoj dužini od 9.730 metara. (BoK)