Tragovima prošlosti 16.01.2020. 13:46. Zadnja izmjena: 16.01.2020. 13:47.

Retrovizor

Tomislav iz Praporčana bila je prva beba u 1990. godini...

14. siječnja 1976.: Crvena zora vremena

Na nedavno završenim Susretima mladih apsolutno najviše bodova u pojedinim točkama programa osvojila je Omladinska recitatorska sekcija iz Donjeg Kraljevca. U šest priredbi, u kojima se natjecala njihova omladinska organizacija, svaki njihov nastup stručni ocjenjivački sud ocijenio je maksimalnim brojem bodova: 30. Burni aplauz publike nije se dugo stišao nakon njihovog izvođenja recitala Crvena zona vremena i na finalnoj priredbi u Čakovcu. Članovi sekcije pretežno su učenici srednjih škola.

13. siječnja 1984.: Samo proba, ili...

Zima je prošlog vikenda napokon isprobala svoj radni ogrtač. Da, baš isprobala, kao da je svojim bijelim kristalima željela samo provjeriti spremnost zimske službe. Ipak, premda kratkotrajno, na svoj račun došli su svi – i poljoprivrednici i hidroenergetičari. Ponajviše mališani i đaci na zimskom raspustu, koji su iz škrtog snježnog pokrivača nastojali izvući što više. Je li doista to bila samo proba ili pak nagovještaj njenog trajnijeg druženja s nama, za provjeru nam preostaje još punih (kalendarskih) 68 dana. (Snimio D.Jalšovec)

12. siječnja 1990.: Prva beba: Tomislav iz Praporčana

Sanja Topličanec, dežurna liječnica na Ginekološkom odjelu Medicinskog centra u Čakovcu rekla nam je da je novogodišnja noć protekla mirno. Prva novogodišnja beba zaplakala je tek ujutro pet minuta prije sedam sati. Sretni roditelji su Nevenka i Zvonko Oletić iz Praporčana, a prvorođenac se zove Tomislav. Devetnaestogodišnja Nevenka slavila je Novu godinu u krugu obitelji. Sin je trebao doći tek drugog siječnja, no malo je uranio i iznenadio mamu koja se u bolnici našla nekoliko minuta prije porođaja. Tomislav, koji će muški obilježiti ovu godinu, imao je 51 centimetar i bio težak 3000 grama. (b.s.)

12. siječnja 1994.: Ogrjev za obitelji stradalih

Pripadnici 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske iz Čakovca angažirali su se u opskrbi ogrjevnim drvom obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te invalida domovinskog rata s područja Međimurja. Svaka takva obitelj dobila je posredstvom Udruge hrvatskih veterana domovinskog rata od čakovečke Šumarije po tri prostorna metra drva za loženje. Vojnici sami ruše stabla u šumi nedaleko Murskog Središća, režu na određenu dužinu i dopremaju u kućanstva. (DM, Snimio D.Lesar)

30. prosinca 1998.: ČAKOVEC: Doček Nove na Trgu

Dočekom Nove godine ovaj četvrtak završava program pod nazivom Dani Došašća u Čakovcu, kojeg organizira Upravni odjel za društvene djelatnosti, a financira se iz gradskog proračuna. Programom, koji će se odvijati na Trgu Republike, najprije je u 14 sati predviđen dječji doček Nove godine. Dječji doček vodit će članovi kazališne družine Pinklec. U 22 sata započinje doček Nove godine za odrasle. U ovom dijelu programa nastupit će glazbeni sastavi Zodiac iz Čakovca te Svirci iz Mačkovca. Na Trgu će biti postavljen i videoekran, a ponoć, odnosno prelazak u Novu godinu uz valcer obilježit će i vatromet.