Tragovima prošlosti 07.10.2016. 09:05.

Retrovizor

U drugom po redu Retrovizoru prisjećamo se događaja iz 1959., 1967., 1981. i 1997.!

Listamo za vas, dragi čitatelji, požutjele stranice negdašnjih brojeva Međimurja... zato što smo svi skloni starim, dobrim vremenima. Čim čovjek prijeđe i onu mladu granicu od 30, a kamoli višu dob, sve češće govori u perfektu, naglašavajući pozlatu koju mu daruje vrijeme. A vrijeme je kao voda; ispire loše, a ostavlja zlatna zrnca uspomena. Možda neki događaj iz davne ili bliže prošlosti i vas sjeti na neka vaša dobra, stara vremena.

  • 10. lipnja 1959.

Gradi se dječje igralište

Na inicijativu SSRN i društva Naša djeca pokrenuto je pitanje uređenja dječjeg igrališta u Prelogu. Radovi se privode kraju: nedaleko Zadružnog doma uređen je park gdje će se postaviti tobogan, vrtuljak, klackalice i njihaljke. Pješčanik je već postavljen, a uskoro će se čitav prostor ograditi niskom ogradom.

Velika manifestacija omladine

Prošle je nedjelje u Čakovcu u okviru završne proslave Dana mladosti, a u čast 40-godišnjice KPJ i SKOJ-a pod pokroviteljstvom druga Karla Mrazovića održan slet omladine Međimurja. Preko pet hiljada omladinaca i omladinki prodefiliralo je čakovečkim ulicama. Iza pionira i omladinaca nastupili su pripadnici JNA koji su izveli sletsku vježbu s puškama.

Karlo Mrazović Gašpar

  • 14. lipnja 1967.

Kako će izgledati čakovačka robna kuća?

Radovi na izgradnji moderne robne kuće u Čakovcu u punom su jeku. Investitor je Građevni kombinat Međimurje koji je objekt namijenio za tržište, a najvjerojatnije je da će kupac robne kuće biti trgovinsko poduzeće Čakovački magazin. Ukupni troškovi izgradnje će iznositi 312 milijuna starih dinara, a Robna kuća će biti dovršena za Dan borca 1968. godine.

Vezano uz robnu kuću u Čakovcu:

U staroj robnoj kući u Čakovcu novi prodajni objekt trgovačkog lanca KTC

Izložba poštanskih maraka polučila veliki interes

Filatelističko društvo Čakovec priredilo je u Goričanu filatelističku izložbu. Obzirom da je ovo bila prva izložba ovakve vrste u ovom mjestu, to je za nju vladao veliki interes kod učenika, omladine i ostalih građana. Izložbu je razgledalo oko 800 posjetilaca, a održana su i četiri predavanja o razvoju pošte i poštanske marke.

Vezano uz filateliju:

Filatelistička izložba u Centru za kulturu Čakovec 2014. godine

Društvo filatelista izradilo poštanski žig s likom Nikole IV. Zrinskog

  • 12. lipnja 1981.

Gradišćanski Hrvati u Međimurju

Nakon trodnevnog boravka u Međimurju iz Čakovca je otputovala grupa od 56 Gradišćanskih Hrvata koji su bili gosti mladih našeg kraja. Franjo Perušić, tajnik Hrvatskog akademskog kluba iz Beča (koji je organizirao ovaj posjet) zahvalio se na gostoprimstvu. Za njih je na večer dolaska u Kavani i restauraciji priređen kulturno-umjetnički program u kojem su nastupali Veseli Međimurci i tamburaška sekcija iz Male Subotice.

Nogometaši OŠ Strahoninec prvaci Hrvatske po drugi puta

Veliki uspjeh postigli su nogometaši Osnovne škole Strahoninec. U Slavonskoj Požegi su u finalnom dijelu prvenstva Hrvatske za osnovne škole osvojili prvo mjesto i zlatnu medalju. Za OŠ Strahoninec igrali su: Marciuš, Vrbanec, Zobec, Posavec, Bujan, K. Novak, Bistrović, Z. Novak, Hajdinjak, Zver i Lacković.

Vezano uz OŠ Strahoninec:

Dečki iz OŠ Strahoninec pobijedili na državnom natjecanju škola u futsalu

Literarni radovi "četrtkača" i "petkača" iz OŠ Strahoninec navest će vas da se zamislite!

Radovi talentiranih učenika - pjesnika iz OŠ Strahoninec uspješni i na natječajima!

  • 11. lipnja 1997.

Liberal Branko Levačić novi župan međimurski

Konstituirajućoj sjednici novog saziva Županije međimurske odazvalo se svih četrdesetero izabranih vijećnika, a nazočni su bili i predsjednici svih stranaka koje imaju vijećnike u novom sazivu Skupštine. Za novog župana međimurskog s 24 glasa ZA izabran je liberal Branko Levačić, a dožupani su Marijan Vukšić (HSS) i Dragutin Lesar (HNS). Nakon izbora za riječ se javio Marijan Ramušćak, dotadašnji župan te u duhu političke tolerancije čestitao novom obnašatelju te dužnosti. Levačić je u nastupnom govoru najavio vraćanje digniteta Skupštini.

Međimursku dionicu autoceste otvorio predsjednik Franjo Tuđman

Prošli je tjedan otvorena međimurska dionica novoizgrađene autoceste Goričan Zagreb Rijeka koja počinje na samom graničnom prijelazu i pruža se 16 kilometara do autocestovnog čvora Čakovec pri Svetom Križu. Cesta je građena nešto manje od godinu dana, a svečano ju je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

Prvi predsjednik RH Franjo Tuđman otvorio je autocestu u Goričanu