Tragovima prošlosti 14.04.2017. 23:38. Zadnja izmjena: 14.04.2017. 23:41.

Retrovizor

U travnju 1979. godine u Prelogu je otvorena veterinarska apoteka

Na vaše učestale molbe, te ususret velikoj obljetnici Lista Međimurje - 65 zlatnih let - dragi čitatelji, vraćamo rubriku Retrovizor. Listamo za vas požutjele stranice davnih brojeva Međimurja... zato što svi volimo "dobra, stara vremena". Kad zađemo u neke godine, sve češće govorimo u perfektu, naglašavajući pozlatu koju mu daruje vrijeme. A vrijeme je kao voda - ispire loše, a ostavlja zlatna zrnca uspomena. Možda neki događaj iz prošlosti i vas sjeti na neka vaša dobra, stara vremena... 


16. travnja 1975. - KOTORIBA: Most preko Mure

Prošlog utorka na korištenje je predan novoizgrađeni željeznički most na graničnom prijelazu kod Kotoribe, čija je gradnja započela u rujnu 1972. godine. Most su zajednički gradili jugoslavenski i mađarski graditelji, monteri i željezničari, a radovi na njegovoj izgradnji završeni su na vrijeme. Mala svečanost najprije je održana na Mađarskoj strani gdje je otkrivena ploča na simboličkom spomeniku, podignutom u znak siječanja na stari most. Nakon toga je presijecanjem vrpci s obiju strana novi most predan na upotrebu.

11. travnja 1979. - PRELOG: Otvorena veterinarska apoteka

U Prelogu je svečano proslavljen 4. travnja - Dan oslobođenja mjesta. Svečanost je, uz brojne uzvanike iz Čakovca i Preloga, počela polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima, a zatim je nastavljena svečanom sjednicom Sabora Mjesne zajednice. Otvorena je i veterinarska apoteka Veterinarske stanice Prelog, a svečanost otvorenja obuhvaćala je i kulturno – umjetnički program. Nastupilo je Pionirsko kazalište iz Preloga, KUD Goričan, KUD Ivan Knez iz Kotoribe, Ogranak Seljačke Sloge iz Donje Dubrave te Ogranak Seljačke Sloge iz Preloga.

15. travnja 1983. - ČAKOVEC: Proljetna rezidba

Na 277 hektara plantažnih voćnjaka PIP-a Čakovec ove se godine planira urod od 4000 tona kvalitetnih jabuka i krušaka. Struktura vrsta u voćnjacima je takva da cijele godine, osim lipnja, tržište može imati svježe voće. Tome doprinosi  novoizgrađena hladnjača u Donjem Kraljevcu gdje se jabuke i kruške čuvaju preko zime. Proljetna rezidba u voćnjacima u Nedelišću, Cirkovaljnu i Čehovcu privedena je kraju. Sada se ubrzano radi na preventivnoj zaštiti protiv gljivičnih bolesti i štetnika, a određeni se problemi javljaju zbog nedostatka mehanizacije.

10. travnja 1987. - Najbolji u prometu OŠ Šenkovec i Hodošan

Općinska smotra prometne kulture Što znam i kako se ponašam u prometu održana je u subotu, 4. travnja u organizaciji OŠ Marija Gregoran u Hodošanu. Na smotri su sudjelovale 44 ekipe osnovnih škola i ekipa Centra za odgoj i obrazovanje. Ukupno je na Smotri sudjelovalo 235 učenika i 45 nastavnika - voditelja. Prvo mjesto između ekipa učenika trećih i četvrtih razreda pripalo je OŠ Ivan Lovrec- Đovani Šenkovec, a između ekipa učenika od petog do osmog razreda najbolji su bili domaćini, ekipa OŠ Marija Gregoran iz Hodošana. Najbolji odlaze na regionalnu smotru u Ivanec.

16. travnja 1993. - DONJI VIDOVEC: Svi smo mi džins generacija

Kad je vatrogasni dom u Donjem Vidovcu dan u najam privatnoj tekstilnoj radionici Đulji mještani su o tome imali različita mišljenja. Danas se, međutim, svi slažu da je to bio dobar potez, koristan za cijelu mjesnu zajednicu. Iznos najamnine pomaže da se lakše financiraju brojne potrebe Mjesne zajednice, a u radionici je stalno zaposlenje našao veći broj mještana, uglavnom žena. Štoviše, postoje i perspektive za daljnje zapošljavanje. Trenutno proizvode najjeftiniju odjeću od traper- materijala i pamuka u cijeloj Hrvatskoj, a osim domaćeg tržišta prisutni su i u Sloveniji i Češkoj.

Donji Vidovec