Tragovima prošlosti 06.09.2018. 14:26. Zadnja izmjena: 06.09.2018. 14:26.

Tragovima prošlosti

Voćnjak 1982. godine, vandalizam 1989., izložba u Križovcu 1999....

1. rujna 1976.: Pokal mladim nogometašima Sloge

U nedjelju je završeno ovogodišnje natjecanje mladih nogometaša za Jugokup na području Međimurja. U finalu su se sastali mladi igrači čakovečke Sloge i Dinama iz Domašinca, kojima je ovo do sada najznačajniji uspjeh. Nakon bolje i efikasnije igre pobijedili su mladi Čakovčani sa 6:1, poluvrijeme 2:1. Po dva zgoditka za Slogu postigli su Mezga i Bujan, a po jedan Vugrinec i Fajs. Strijelac za Dinamo bio je A. Sabadi. Utakmicu je vodio Juranko iz Čakovca.

3. rujna 1982.: Berba ljetnih sorti jabuka i krušaka u završnici

Tokom idućeg tjedna na plantažnom voćnjaku Poljoprivrednog dobra Čakovec u Nedelišću završit će berba ljetnih sorti jabuka i krušaka. Prema očekivanju stručnjaka s ove plantaže ubrat će se 80 tona jabuka, te oko 220 ljetnih krušaka. Berba jesenskih sorti jabuka na plantažama u Nedelišću i Čehovcu trebala bi započeti sredinom mjeseca rujna. Kako se očekuje, na ovim plantažama trebalo bi ubrati 3.500 do 4.000 tona jesenskih jabuka. I ove će godine Poljoprivredno dobro na plantažama angažirati veći broj berača. U Nedelišću njih oko 150, a u Čehovcu oko 200. (m.vinković)

1.rujna 1989.: To nisu učinili ljudi

Vjerovali ili ne, ali ova snimka nije napravljena poslije prometnog udesa. U ovakvom je stanju u utorak nađen jedan od desetak kandelabera u čakovečkom parku, kao posljedica ispoljavanja, blago rečeno, viška energije zasad nepoznatih počinilaca koji su sasvim slučajno ljudskog porijekla. Drugačija tvrdnja naime, nikako ne bi mogla stajati poslije vandalskog čina te vrste. Mogli bismo nastaviti sa pitanjima o odgoju, ali smo svjesni činjenice da bismo na taj način samo razveselili noćne „junačine“.

31. kolovoza 1994.: PREKOPA – Dnevno 150 litara mlijeka

Jedan od uzgajivača koza na području gornjeg dijela Međimurja je i Dragan Novak iz Prekope. Uzgojom koza bavi se pet godina, a u poslu mu pomažu supruga Renata, inače zaposlena u Štrigovi, te sve više i 9-godišnji sin Manuel. – Trenutačno držim 50 raspolodnih koza sanske pasmine, kaže Novak, dodavši da je na svom području jedini samostalni uzgajivač. Svaka koza, inače, dnevno daje po tri litre mlijeka, što ukupno iznosi 150 litara, a Vindija po litri plaća nešto manje od tri kune. Osim toga svakog travnja ili svibnja prodajem jariće, a cijena iznosi oko 370 kuna, kazao je Dragan Novak. (dm)

1.rujna 1999.: Križovčanke priredile izložbu rukotvorina i starina

Nedavno priređena izložba rukotvorina i starina, po prvi put takve vrste u Križovcu, pobudila je veliko zanimanje žitelja Križovca, ali i okolnih mjesta. Izloženo je preko 400 predmeta koje su izradile vrijedne ruke Križovčana danas kao i ono što su izradili njihovi preci te ostavili za spomen v potomcima. Tako su se mogli vidjeti stari uporabni predmeti, zipke stare preko stotinu godina, boce iz prošlog stoljeća… Teško je nabrojiti sve što su uspjele prikupiti Križovčanke, članice društva žena, ali za svoj napor zaslužuju čestitke.