Tragovima prošlosti 05.07.2017. 14:06. Zadnja izmjena: 05.07.2017. 14:09.

Retrovizor

Završetak školske godine, prvi kupači, puna tržnica dozrjele plodine…- pisali smo 1974. godine

26. lipnja 1974.: Kad sijeno miriše…

Završetak školske godine, prvi kupači, puna tržnica dozrjele plodine… To su, manje-više „ljetne razglednice“ s kojima se susrećemo na svakom koraku. Polja su prepuna preplanulih poljoprivrednika… U Belici se vadi prvi krumpir, u Železnoj Gori i Štrigovi vinogradari s ponosom obilaze trsje i voćnjake nadajući se, usprkos posljednjeg nevremena, dobroj ljetini. U Štefancu drugačija slika. Uz ugrijanu asfaltnu traku 63-godišnji Rok Rožanić i njegova supruga Roza (62) okretali su mladenačkim pokretima kupove mirišljavog sijena. Tako je to u prvim danima ljeta. Nadajmo se toplog i plodnog.

28. lipnja 1978.: Još 8 milijuna za nadvožnjak

Svoju prošlotjednu sjednicu delegati zagrebačke Regionalne SIZ-e za ceste održali su na području Zajednice općina Varaždin. Prije početka rada Skupštine oni su se uputili u razgledavanje gradilišta na drugom čakovečkom nadvožnjaku, u blizini Hrasta, gdje su u toku radovi na podizanju prvog upornjaka. Delegati su izrazili zadovoljstvo s dosadašnjim tokom radova, za koje je spomenuta SIZ-a, prošli tjedan iz raspoloživih viškova sredstava, stavila na raspolaganje još 8 novih milijuna dinara.

28. lipnja 1985.: Međimurske popevke

Dvorana vatrogasnog doma u Nedelišću bila je premala da ugosti sve zainteresirane koji su u nedjelju došli gledati i slušati 9.smotru izvornih međimurskih narodnih pjesama Međimurske popevke `85 Kiša je prisilila organizatore, vrijedne članove Ogranka Seljačke sloge iz Nedelišća, da povuku priredbu u skučene prostore Doma i tako praktički onemoguće svim direktnim sudionicima da ju prate. Smotra nije imala natjecateljski karakter. Izbor pjesama je bio nov, a one koje su se ponavljale bile su visoke kvalitete i vrijedne da se češće slušaju. (m.vidović.)

28. lipnja 1995.: Ceste odnose žrtve

U prvih pet mjeseci ove godine na hrvatskim cestama je u prometnim nesrećama poginulo 300 osoba. Dogodilo se ukupno 22.281 prometna nezgoda, a u njima je, uz 300 poginulih, još 6099 osoba ozlijeđeno. Najmanje poginulih, po četiri osobe, bilo je na cestama Međimurske i Koprivničko – križevačke županije. Najviše nezgoda je bilo na zagrebačkom području (6876), a najmanje na području Međimurske županije, samo 383.

30. lipnja 1999.: Ceste zapriječili i međimurski seljaci

Buran prosvjednički vikend koji su seljaci sa svojim prosvjednim izlaskom na prometnice u osam hrvatskih županija priredili, produžen je trajanjem u radni tjedan. U ponedjeljak u 15 sati i međimurski su seljaci izašli na cestu i blokirali središnje raskršće u Nedelišću. Trajanje blokade ovisi o pregovorima s premijerom Zlatkom Matešom. Na prosvjednom skupu u Nedelišću prosvjednicima su se obratili Mladen Čonka, predsjednik međimurskog ogranka Hrvatskog seljačkog saveza i saborski zastupnik Petar Novački.  (Snimio D.Lesar)