Tragovima prošlosti 26.07.2017. 07:28. Zadnja izmjena: 26.07.2017. 07:29.

Listaju se stari brojevi

ŽRK Zrinski u drugoj saveznoj ligi 1981. godine i druge sličice iz prošlosti Međimurja

23. srpnja 1975.: Stop preko Drave kod D.Dubrave

Prijelaz preko mosta na Dravi kod Donje Dubrave ovih je dana zabranjen. Razlog su poveća oštećenja mosta koja su prouzrokovali nesavjesni vozači, koji nisu poštivali ograničenje nosivosti prilikom prijelaza, te visoki vodostaj rijeke, koji je potkopao most. Procijenjeno je da je za sanaciju mosta potrebno milijun dinara. Stoga prevladava mišljenje da je potrebno graditi novi most. Inače, sada se kod mjerodavnih faktora užurbano iznalaze mogućnosti za osiguravanje potrebnih sredstava kako bi se što prije ponovno omogućio prijelaz preko Drave kod Donje Dubrave.

17. srpnja 1981.: ŽRK Zrinski u drugoj saveznoj ligi

Ono što im nije uspjelo protekle tri godine putem kvalifikacija, uspjelo im je ove godine bez njih. Rukometašice čakovečkog Zrinskog su drugoligašice. Dileme oko toga više nema. Time je okrunjeno višegodišnje zalaganje i nastojanje jedne darovite generacije i svih koji su svojim radom doprinijeli postizanju ovakvog uspjeha međimurskog sporta. Boje Zrinskog u godini najvećeg uspjeha zastupale se: D.Putarek, S.Ružaj, Ž.Levačić, M.Vinko, S.Kos, LJ.Vrbančić, D.Pavleković, J.Sokač, S.Vudrag, K.Kolman, S.Krištofić, M.Kerovec, M.Sokač i V.Škvorc. (m)

19. srpnja 1985.: Rat s nevidljivim protivnikom

Nizom prigodnih manifestacija radnog karaktera pripadnici roda ABHO naših oružanih snaga sutra će obilježiti 40-obljetnicu postojanja. Nedvojbeno je da će jubilarni rođendan „abehajcima“ biti i motiv više za angažiranje u daljnjim naporima na usavršavanju ABH opreme. Zahtjev je to i vremena u kojem živimo, jer trka u naoružanju, usprkos naporima progresivnih i miroljubivih snaga svijeta, ne sustaje, štoviše, blokovski arsenali „obogaćuju“ se sve efikasnijim i ubitačnijim borbenim sredstvima. Ne samo konvencionalnim, već i nuklearnim, kemijskim i biološkim.

19. srpnja 1991.: Izložba malih životinja

U nedjelju je u Sportskoj dvorani OŠ u Donjoj Dubravi postavljena pokazna izložba životinja, a organizirali su je vrijedni članovi Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Međimurska lastavica iz tog mjesta. Oko pedeset izlagača uglavnom iz donjeg djela Međimurja i susjedne Podravine izložilo je oko 300 kućnih ljubimaca: kunića, peradi, golubova, papiga, krznašica, kao i jarića. Naime, odnedavno u okviru Društva djeluje i kozarska sekcija, pa su izloženi jarići itekako privukli pažnju više od petsto posjetitelja ove lijepe manifestacije. (I.J.)

22. srpnja 1998.: Sve više očeva prisutno na porođaju

Prošlo je vrijeme kada su budući očevi, puni strepnje iščekivali najsretniji trenutak u životu ispred vrata rađaonice. Sada, očevi, koji to žele, mogu trenutak rođenja svog djeteta podijeliti sa suprugom u punom smislu riječi. Doživjeti prvi plač i prvi dodir tako je mnogim muškarcima postala stvarnost koja ne blijedi u sjećanju i koja obogaćuje. - Do sada je prilikom porođaja uz svoju suprugu bilo nešto više od pedeset očeva, odnosno oko 8 posto od ukupnog broja porođaja u razdoblju od kada je dozvoljen pristup, kaže dr. Božidar Elkaz. Na slici su Zvjezdana i Saša Barila neposredno nakon rođenja sina Matije s osobljem: dr. B. Elkaz te primalje LJ.Ladić i D.Herman. (Željka Drljić)