Pod međimurskim nebom 12.05.2018. 09:20. Zadnja izmjena: 14.05.2018. 08:22.

SIMBIOZA MLADOSTI I STAROSTI

U Murskom Središću otvoreni suvremeni dom za starije i nemoćne osobe JAPA

Dvanaest godina nakon otvorenja doma za starije i nemoćne osobe Japa u Štrigovi, prošlog je tjedna u Murskom Središću svečano otvoren novi, suvremeni dom 'Japa Mursko Središće'. Dom za starije i nemoćne Japa Mursko Središće kapaciteta je 70 korisnika u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama s kupaonom te dva apartmana. Novoizgrađeni poslovni kompleks u sklopu kojeg su dom i vrtić, nalazi se u Frankopanskoj ulici, kod policijske postaje i ljekarne te preko puta Hrvatske pošte i ispostave Zavoda za zapošljavanje.

Koncipiran na temeljima gerentoloških i gerijatrijskih spoznaja koje uključuju kompletan fizički, psihološki i socijalni tretman, dom može primiti 35 pokretnih osoba i 35 nepokretnih osoba u jedinicama pojačane njege. Također, uz pojačanu njegu, u domu će se moći obaviti fizikalna terapija, dok će korisnicima 24 sata dnevno na raspolaganju biti i drugo medicinsko osoblje. Ukupno je zaposleno 25 osoba.

Povodom otvorenja, investitori Franjo Sobočan i Damir Žilavec, prigodnim govorima, zahvalili su svima koji su im pomagali u procesu nastanka novog objekta, ali i svim susjedima koji su imali razumijevanja za vrijeme gradnje te ravnatelju obiju ustanova, Mateju Valkaju, koji je ujedno bio i autor ideje.