Pod međimurskim nebom 03.05.2018. 14:25. Zadnja izmjena: 03.05.2018. 14:55.

Najava

Urbanovo u Štrigovi počinje u petak, 18. svibnja

Ovogodišnje Urbanovo počinje u  petak, 18. svibnja u školskoj dvorani u Štrigovi. Do nedjelje, svakoga dana, program će trajati od 12 do 19 sati.

- Na otvorenju će nastupiti Stridonne i puhački orkestar. Dan poslije, u subotu, svirat će Scifidelity orchestra, a u nedjelju bend Komedija. Kušat će se vina te ćemo predstaviti novi dizajn boce pušipela. Pred dvoranom bit će dva kuharska punkta s tradicionalnom međimurskom hranom na moderan način. Svake večeri od 19 sati after party je u centru Štrigove - najavio je  David Štampar, predsjednik Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae u Hotelu LifeClass Termi Sveti Martin.

Rudi Grula, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije, govorio je o "gastro showu" koji će nakon programa prvoga dana, od 20 sati, biti održan u Termama. - Ove godine tema je disco. Dolaze "John Travolta i Bee Gees". Kuhat će se pod naslovom: "Koji vinar najbolje kuha?" Nastupit će Inferno magic band, a program će voditi Mirko Fodor - kaže Grula.

Branimir Blajić, generalni direktor Termi, dodao je da su se ove godine uključili intenzivnije nego dosad. - Istražili smo tržište i zaključili da je vinska publika sve mlađa te da prevladavaju žene. Ovo je Urbanovo posvećeno Novoj generaciji vinskih hedonista. Odabrana je i modernija međimurska glazba. Mi smo popunjeni u tom terminu - kazao je Blajić.

Tijekom prvog vikenda bit će održan i deseti Festival pušipela.

- Prikupljaju se uzorci pušipela i vidimo neka nova imena. Ocjenjuju se i ostala vina, a u skladu s trendom morat ćemo uvrstiti i pjenušce - dodao je Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova i pozvao sve građane da ne propuste sve što Urbanovo može ponuditi.

Ujedno, prvoga dana manifestacije, u 15 sati, u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi bit će održana izložba "Čovjek i krš".

Vikend poslije, 25. i 26. svibnja, na rasporedu su dani otvorenih podruma. Popis vinara možete potražiti na internetskim i Facebook stranicama Urbanova. U nedjelju, 27. svibnja, kao novost, u 15 sati u Svetom Urbanu bit će održana misa i "prošecija" uz kip sv. Urbana. Manifestacija završava u petak, 1. lipnja, Vinskim balom u restoranu Terbotz, uz Globus bend i Vlatka Štampara.

Župan Matija Posavec, kao predsjednik organizacijskog odbora Urbanova, kazao je da je ove godine partner Dubrovačko-neretvanska županija, a dolazi i izaslanstvo poljskog Kujavsko-pomeranskog vojvodstva.

- Urbanovo silno doprinosi turizmu, a turizam gospodarstvu. Ministarstvo turizma otkrilo je da smo drugi po rastu broja noćenja i dolasku turista na kontinentu. U samo četiri mjeseca ove godine imali smo ih 58 tisuća! - kaže župan.