Veliki odmor 27.04.2017. 21:48. Zadnja izmjena: 28.04.2017. 08:19.

Čakovec

Čarobni napitci za dug život i dobro zdravlje u Ekonomskoj i trgovačkoj školi

U Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Čakovcu u srijedu, 12. travnja bilo je zanimljivo i veselo. Učenici nisu imali redovnu nastavu već su se svi uključili u radionice koje su se održavale u sklopu projektnog dana škole, a tema je bila Mi jedemo odgovorno. Nositelji i kreatori radionica bili su nastavnici, a učenici su mogli odabrati i sudjelovati na radionici koja im se najviše svidjela. Mnogi su u svojim učionicama ugostili predavače iz međimurskih OPG-ova te promicatelje zdrave prehrane, održana je parlaonica, a učenici su i sami pokušali napraviti neki ukusni zdravi napitak ili jelo. Radionice su bile ležerne i zabavne, neke i natjecateljskog karaktera uz brojne igre. Al se nekad dobro jelo, Od kopanja do serviranja, Traži, traži pa ćeš naći, Od specijaliteta do recepta i Međimurska tradicijska kuhinja samo su neki od naziva radionica.

– Cilj naše radionice je podizanje svijesti učenika o važnosti voća i povrća kao svakodnevnog zdravog obroka ili napitka, kazala je nastavnica ekonomske grupe predmeta Virđinija Barić, prof., za radionicu Zdravi napitci iz domaćeg voća i povrća. U njihovoj se učionici puno miksalo. Učenici su sami donijeli voće i povrće, nešto su im poklonili međimurski OPG-ovi dok su za izradu napitaka koristili i sjemenke i orašaste plodove. – Kad djeca rade s mikserom vrlo su kreativna, no, primijetila sam da im u napitcima nedostaje povrća i da više vole kombinirati voće. Za sjemenke mnogi čak i ne znaju kako ih je najbolje koristiti i koliko su zdrave za naš organizam, kazala je V. Barić.

U izradi napitaka, koje smo i sami kušali, koristili su kivi, banane, jabuke, naranče, mrkvu, celer, špinat, bademe te chia sjemenke, a sve što su izradili sami su i ispijali ili su u napitcima uživali učenici drugih radionica. Istog je dana održan i Dan otvorenih vrata škole, pa su se hodnicima kretali i osmaši s obiteljima kojima je čakovečka ekonomska uži izbor za upis nakon osnovne škole. Na sva njihova pitanja rado su im odgovorile učenice 4.HT Petra Habijan, Lada Nikolić, Lana-Lucija Muršić, Petra Vinko, Ines Goričanec i Michelle Mesarić.