Veliki odmor 22.03.2017. 11:37. Zadnja izmjena: 22.03.2017. 11:39.

Zanimljive aktivnosti

Da je darivanje najljepši osjećaj znaju u Osnovnoj školi Draškovec

Protekli mjesec u Osnovnoj školi Draškovec obilježen je nizom zanimljivih sadržaja. Ponovno su se u maštovitim projektima udružili baš svi učenici i djelatnici škole, a sve uz podršku ravnateljice Margit Mirić. Projekt koji slavi ljubav i dobrotu započeo je edukativnim predavanjem o povijesti nastanka, simbolici i načinu izrade licitarskih srca. Edukaciju i prezentaciju odradila je obitelj Lukša iz Donjeg Vidovca, jedni od posljednjih majstora medičara i licitara u Međimurskoj županiji. Nada Lukša i njena kćer Verica u nekoliko su navrata posjetile školu te učenicima nižih razreda prenijele svoje znanje i vještine. Također, pokazale su da osim izrade licitarskih srca, doista i imaju veliko srce jer su u svrhu projekta školi donirale potreban materijal i pribor, kao i primjerke gotovih proizvoda. Rezultat je bio fascinantan. Učenici prvog i drugog razreda, uz pomoć Verice Lukša, bili su zaduženi za valjanje tijesta i oblikovanje srca. Učenici trećeg i četvrtog razreda, uz podršku Nade Lukša, obojali su srca te prionuli cifranju.

Svaki djelatnik škole bio je zadužen za dio provedbe pa je tako školska knjižničarka održala predavanje o povijesti nastanka ovog simbola hrvatske kulturne baštine te mitove koji se vežu uz licitare, kuharica je odradila pečenje brojnih oblikovanih srca, domar je izrađivao stalak za sušenje, spremačica je pomagala kod lijepljenja srca te umetanja vrpci, a mlade učiteljice na stručnom usavršavanju i asistentice u nastavi bile su zadužene za završno pakiranje. Učenici viših razreda, uz mentorstvo učiteljice informatike, popratili su projekt snimanjem, fotografiranjem te intervjuima, a rezultat multimedijskog praćenja biti će digitalna slikovnica te kratak dokumentarni film kojim će sudjelovati na HRT-ovom natječaju za djecu.

Najljepši dio priče je dijeljenje gotovih rukotvorina. Svi su učenici i učitelji kući ponijeli svoj primjerak srca izrađenog s puno ljubavi i strpljenja, a posebno iznenađene bile su starije osobe koje su na sam dan sv. Valentina prisustvovale jutarnjoj misi. Naime, pri izlasku iz crkve, učenici su bakama i djedovima poklonili licitarsko srce, te bili nagrađeni toplim osmijesima.

Slavljenje ljubavi i širenje dobrote time nije bilo završeno. U školi je održan ples ljubavi i prijateljstva pa je svatko pružio ručice svom prijatelju ili simpatiji te zaplesao na poznate melodije. Uslijedilo je i vrhunac kojeg su svi s nestrpljenjem čekali - podjela ljubavnih i prijateljskih poruka koje je dostavljao školski poštar, učenik osmog razreda. Kako bi na svima pokazali da se volimo i rado timski družimo, ali i mislimo na druge, svi su se učenici uz pomoć svojih roditelja odazvali akciji sakupljanja jakni te tople odjeće i obuće za potrebite osobe. Humanitarnoj akciji pridružili su se i mališani iz draškovečkog područnog odjela Vrtića Fijolica.

Učenici Osnovne škole Draškovec pokazali su koliko su vješti, druželjubivi, suosjećajni i spremni na timski rad. Cijele godine marljivo rade na nizu događanja, druženja, nastupa, priredbi, smotri, natjecanja i projekata pa možemo zaključiti da im je uz potporu djelatnika i dobrih ljudi iz zajednice, samo nebo granica, javljaju iz Osnovne škole Draškovec.