Veliki odmor 24.04.2017. 08:08. Zadnja izmjena: 24.04.2017. 08:14.

Za UNICEF

Dječji vrtić Čakovec nastavlja s humanitarnim akcijama za djecu Afrike

Starije odgojne skupine matičnog objekta Dječjeg vrtića Cvrčak, „Cvjetići“ i „Ribice“, te djeca i odgojitelji PO „Pčelice“ iz Ivanovca, nastavili su vrijedno raditi i prikupljati novčana sredstva za UNICEF-ov projekt „Škole za Afriku“. Budući da su od rujna prošle godine upoznavali način života, uvjete i običaje u kojima žive daleki prijatelji, odlučili su se za dječji fašnik maskirati u afrikance i zebre. U izradu maski uključili su se i roditelji koji su predstavljali i svoja zanimanja u vrtiću. Tako je u PO „Pčelice“ majka predstavljala zanimanje pedagog, organiziravši radionicu o dječjim pravima u koju je uklopila video lutkarsku predstavu o djeci bijele i crne rase. Kroz nju su djeca učila o toleranciji i pravu na različitost.

Kako su se približavali uskrsni blagdani, djeca i odgojitelji vrijedno su izrađivali ukrase za uskrsni sajam. Šivali su košarice od filca i neoblikovanog materijala, bojali jaja različitim tehnikama, izrađivali čestitke, te tako razvijali smo finu motoriku prstiju i šake. U PO „Pčelice“ uskršnji prodajni sajam održao se u vrtiću u razdoblju od 10. do 14. travnja. Djeca su prodavala dekoracije koje su uz pomoć odgojitelja izradila, a roditelji su se aktivno u njega uključili kupujući od djece. Tako je prikupljeno ukupno 700 kuna čemu treba pridodati i 140 kuna od akcije „Svakog tjedna kuna jedna“.

Skupine „Cvjetići“ i „Ribice“ iz matičnog objekta, organizirali su uskršnji sajam u vrtiću i gradu, u suradnji s Turističkim uredom grada Čakovca koji mi je omogućio da na štandovima ispred njihova Ureda, 10. i 11.04. prodaju ukrase i dekoracije koje su izradili sa svojim odgojiteljicama. Prikupljena je 2.091 kuna, a kroz akciju „Svaki mjesec medo jedan“ i prodajom PET ambalaže uspjeli su prikupiti 125 kuna. U suradnji skupine „Ribice“s knjižnicom „Nikola Zrinski“ uspjelo se prikupiti 405 kuna.

Glavni motiv svih akcija bio je sakupljena novčana sredstva usmjeriti u unapređivanje obrazovanja djece Burkine Faso, kroz izgradnju školske infrastrukture i opremanje školskih učionica potrebnim materijalima.

Izvor: Gordana Patarčec