Veliki odmor 05.03.2018. 12:18. Zadnja izmjena: 05.03.2018. 12:21.

Gastro

Domaćini Srednje škole Prelog oduševili žiri i osvojili čak šest nagrada

Odličan su posao odradili učenici i profesori i učitelji Srednje škole Prelog na regionalnom natjecanju učenika ugostiteljskih i turističkih škola Gastro 2018., održanom u četvrtak, 15. veljače. Ne samo kao domaćini, u suradnji s Hotelom Spa Golfer u Toplicama Sveti Martin, nego su u ukupno osam disciplina osvojili čak šest nagrada. Druga mjesta pripala su Bruni Brkiću za posluživanje menija, te Filipu Mihalcu za predstavljanje turističkog odredišta, dok su predanim radom prva mjesta zaslužili Justin Sabolčec u poslovanju recepcije hotela, Ivana Kovačić u pripremi hladnog predjela, Dajana Kodrnja u pripremi slatkog izloška i Marcel Kelnerić u pripremi menija. Nagrađeni učenici i njihovi mentori izborili su tako nastup na državnom natjecanju, koje će se u ožujku održati u Malome Lošinju.

Ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur nije krio ponos i zadovoljstvo. - Ovo je rezultat naših učenika i mentora i svakako odlična predispozicija za daljnji nastavak školovanja i rada u turističkoj branši. Samo natjecanje poslužilo je i kao prilika za kontakt s ugostiteljima koji su snimali kako djeca rade, što mi svakako podržavamo jer škola nije otok za sebe nego smo mi usluga gospodarstvu, turizmu i razvoju našega kraja. U Međimurju turizam ima šansu, a mi, eto, imamo djecu koja su kreativna i vole raditi, i imaju našu punu podršku, istaknuo je.

Na natjecanju su svoju stručnost i znanje odmjerili učenici 16 škola iz središnje i sjeverne Hrvatske, njih oko 120 zajedno s mentorima, a višemjesečne pripreme kulminirale su cjelodnevnim izazovom.

Trud se isplatio

- Bila sam nervozna i nesigurna, ali na kraju je ispalo odlično, podijelila je s nama dojmove Dajana Kodrnja, maturantica turističko-hotelijerskog usmjerenja. Pod mentorstvom stručnog učitelja Vlade Tureka, izradila je šumsku priču - najbolju slasticu Gastra, no ističe da joj je životna želja biti turistički vodič, i to u Hrvatskoj, dok bi se slastičarstvom rado nastavila baviti iz hobija.

Izvrstan dojam na povjerenstvo i sudionike natjecanja ostavio je i tanjur s hladnim predjelom Ivane Kovačić, na kojem se našlo čak 17 (!) različitih komponenti. Uz pomoć mentorice Slađane Herman, Ivana se za Gastro pripremala dva mjeseca i sav se uloženi trud na kraju isplatio, kažu.

A maturant kuharskog usmjerenja, Marcel Kelnerić, osim što je, uz pomoć asistenta Antonija Grahovca i pod mentorstvom Vlade Bogomolca, pokupio lovorike za svoj meni od četiri slijeda, postao je i svojevrsni heroj natjecanja. Naime, tijekom pripreme jela u kuhinji je izbio manji požar, pa iako se prostorija ubrzo ispunila dimom, Marcel je ostao dovoljno pribran i ugasio vatru. Potvrdio je tako da je doista spreman za sve izazove koji ga uskoro čekaju u pravoj restoranskoj kuhinji.

I trojac ETŠ-a putuje na Mali Lošinj

Odličnim rezultatima na Gastru 2018. mogu se pohvaliti i učenici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec – na državno se natjecanje plasirao Matija Topličanec u disciplini predstavljanju turističke destinacije, Natalija Kerovec u poslovanju turističke agencije, te Mark Horvat u poslovanju recepcije hotela. Odlične su rezultate ostvarili uz potporu profesorica Zite Lajtman i Sanje Munđar.