Veliki odmor 07.11.2017. 20:27. Zadnja izmjena: 07.11.2017. 20:36.

Ispit zrelosti

ETŠ Čakovec, 4. HT: Sportaši, plesači, pjevači i kreativci u jednom razredu

Hotelijersko - turistički tehničar smjer je u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u kojem učenici u detalje uče sve o turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj i šire. Maturanti u tom odjeljenju čakovečke Ekonomske i trgovačke škole već četvrtu godinu vrijedno rade i uče kako bi bili najbolji u navedenom području. Razred 4. HT čini 23 učenika koji imaju priliku, osim engleskog i njemačkog jezika, učiti i talijanski, dok u fakultativnoj nastavi postoji i španjolski jezik kao izborni. Mnogi učenicu priliku za učenje jezika i koriste, pa danas već mogu pozdraviti prolaznike i prijatelje na barem pet različitih jezika.

Učenici 4. HT kažu da imaju vrlo stručne profesore u strukovnim predmetima, a veseli ih što mogu puno putovati jer svake su godine za njih organizirani razni izleti i putovanja kako bi svoj budući posao što bolje upoznali. Smjer nije lagan, ali misle da se isplati truditi jer postoji velika mogućnost nastavka školovanja ili zaposlenja odmah nakon srednje škole. Smatraju se jednim od uspješnijih razreda jer svakodnevno dobivaju pohvale od razrednice Ivane Oreški, prof., ali i od ostalih profesora. Svi ih u zbornici hvale zbog komunikativnosti, zainteresiranosti i pristupačnosti. Svake godine imaju odlične učenike, a minule nastavne godine njih je pet završilo razred s odličnim uspjehom. Kreativni su i vole jezike, a izdvajaju izrazito uspješne pojedince među njima. Imaju brojne sportaše u razredu: Ana Polanec bavi se plivanjem od malena dok je Anja Kočiš “isprobala” razne sportove, a najbolje joj ide bacanje kugle i kladiva. Imaju i nogometaše Filipa Bokora i Matiju Topličanca, ali i nogometašice Dijanu Bakač i Nataliju Kerovec.

Njihov povjesničar Mark Horvat natjecao se prošle godine na kvizu o Zrinskima, gdje je ostvario 3. mjesto, Bruno Bogdan pleše folklorne plesove u Varaždinskom folkornom ansamblu, Debora Lovrenčić ranije se bavila baletom, a folklorom se bave Nikolin Žvorc, Ema Novak i Tamara Tomašić. Monika Novak zajedno s Nikolinom Žvorc nastupa na raznim školskim, ali i izvanškolskim priredbama gdje sve zadive svojim pjevanjem. Nikolina se također, u drugom razredu, natjecala na državnom natjecanju Lijepom našom gdje su ona i njena ekipa na čelu s mentoricom Ivom Novak ostvarili odlučno drugo mjesto. Ni ostali nisu manje bitni u razredu, te je svatko na svoj način poseban, a njihov razred čine: Dijana Bakač, Kiara Elenia Bienert, Bruno Bogdan, Filip Bokor, Kristina Branović, Mark Horvat, Marinela Ivanušec, Viktorija Jesen, Natalija Kerovec Jelena Kocen, Anja Kočiš, David Krištofić, Debora Lovrenčić, Dean Mikac, Ema Novak, Monika Novak, Lea Petran, Ana Polanec, Ana Simon, Lucija Strahija, Tamara Tomašić, Matija Topličanec i Nikolina Žvorc. 

NAŠA RAZREDNICA

Ponosna na svestranost učenika u 4. HT je i njihova razrednica Ivana Oreški, prof. Magistra engleskog jezika i književnosti te španjolskog jezika i književnosti pohađala je Filozofski fakultet u Zagrebu, a prije dolaska u Ekonomsku i trgovačku školu Čakovec radila je na Jezičnom učilištu Barbare Močnik i u Didasku. U ETŠ Čakovec radi od 2013. godine, a sadašnji maturanti prva su joj generacija kojoj je razrednica. Za 4. HT razred kaže da je jako vedar i aktivan na različitim područjima: učenje stranih jezika, sport, turistička pratnja, predstavljanje škole, natjecanja, dobrotvorni rad. - Učenici su komunikativni i veseli i radna atmosfera je idealna, pogotovo za poučavanje stranih jezika. Složni su, znaju se zabavljati te vole pomoći jedni drugima, navodi Ivana Oreški, prof.

Mnogi putuju, ali oni putuju najviše!

Vrlo su složan razred, objašnjavaju učenici 4. HT. Za to su dijelom zaslužna i njihova zajednička druženja i putovanja kojih ima zaista velik broj. U svom srednjoškolskom obrazovanju, su do sada prošli mnoge europske destinacije. Već u prvom razredu bili su u Gardalandu i Veroni, to su putovanje ponovili i u trećem razredu. Osim toga, bili su na Adventu u Grazu, posjetili su Budimpeštu, Veneciju i Padovu dok u Zagreb odlaze svake godine. Međimurje već dobro poznaju, a o turizmu u Hrvatskoj učili su u Vukovaru posjetivši muzej Vučedolske kulture. Ove godine ponovno planiraju odlazak u Graz te u Veneciju. Ipak, najviše zajedničkih uspomena donijeli su s maturalca u Španjolskoj. Tamo su putovali ove godine u lipnju i super se zabavili te putem upoznali neke od najvećih destinacija Europe -Barcelonu, Monte Carlo i Nicu.


TOP 5 DOMAĆIH

1.Samo je ljubav tajna dvaju svjetova - Thompson

2.Đurđevdan - Bijelo Dugme

3.Nije htjela - Kemal Monteno, Oliver Dragojević

4.Pratim te - Toše Proeski

5.Kad se prijatelji rastaju - Jasmin Stavros

TOP 5 STRANIH

1.Felicita - Al Bano & Romina Power

2.Bee Gees - Stayin alive

3.The Lion Sleeps Tonight - The Tokens

4.Vente Pa Ca - Ricky Martin ft. Maluma

5.Bailando - Enrique Iglesias