Veliki odmor 11.11.2017. 23:20. Zadnja izmjena: 11.11.2017. 23:20.

Digitalne vještine

Europski tjedan programiranja u ETŠ-u uz PowerApps i terenska nastava uz Micro:bitove 

Kako bismo poboljšali digitalne vještine učenika i nastavnika, pridružili smo se obilježavanju Europskog tjedna programiranja. Svi dobro poznajete staru igru „Država, grad, selo“ koju smo najčešće igrali olovkom i papirom. Učenici 3.ur razreda na satovima Informatike, 20. listopada 2017. godine odlučili su to promijeniti te su na taj način igru s papira prenijeli na računalo, tablete i mobitele. Za uspješnu realizaciju svojih ideja odabrali su aplikaciju PowerApps. Učenici su radili u paru na temelju unaprijed pripremljenih uputa, a njihova kreativnost mogla se vidjeti kroz odabir loga i izgleda njihove aplikacije. Aplikaciju su izrađivali na računalima, a odigrali na svojim mobitelima. Učenici su bili oduševljeni jer su konačno mogli kvalitetno iskoristiti mobitel na nastavi te su na taj način i slikom zabilježili svoje korake izrade aplikacije. Kroz njihove aktivnosti pratile su ih profesorice Nina Carević Novak, mag.inf. i Ljiljana Zvonarek, dipl.inf.

Spoj igre, prirode i tehnologije

Kako bi bolje upoznali svoju državu, gradove i sela sedmero učenika (Maja Kacun, Barbara Pleh, Dajana Posavec, Neven Žilavec, Ivan Jakup, Emanuel Krznar i Rafael Škvorc) 3.b razreda u ranu zoru 21. listopada 2017. zajedno sa svojom razrednicom Ivanom Miko Novaković, profesoricom informatike, i Dragutinom Miglesom, profesorom geografije i povijesti krenulo je u svoju avanturu na Ivanščicu. Cilj aktivnosti je spoznati i spojiti ljepotu prirode i tehnologije te steći zdrave navike života uz primjenu informacijsko komunikacijskih tehnologija.

Druženje i boravak na svježem zraku učenici su ovjekovječili vlastitim pametnim uređajima, snalazili se na digitalnim kartama, mjerili udaljenosti, a posebno ih je veselilo korištenje najsuvremenije tehnologije koja je nedugo stigla u školu, a to su micro:bitovi. Pomoću njih mjerili su trenutnu temperaturu, određivali strane svijeta, pokazivali smjer kretanja te svima poslali jedno veliko srce. Korak po korak, ovi vrijedni učenici upoznaju se s uzbudljivim novim tehnologijama i ulaze u zanimljiv svijet programiranja.
Dan posvećen programiranju u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec kroz različite aktivnosti provele su profesorice Nina Carević Novak, Ivana Miko Novaković i Ljiljana Zvonarek.

Izvor: ETŠ