Veliki odmor 07.03.2018. 13:39. Zadnja izmjena: 09.03.2018. 08:22.

Ispit zrelosti

GIMNAZIJA JOSIPA SLAVENSKOG ČAKOVEC, 4.C: U dobrom društvu vrijeme (pre) brzo proleti

Razred koji često zbuni profesore sa svojim mailom u kojem još uvijek stoji potpis 1.c je 4.c Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Naime, godine srednjoškolskog obrazovanja brzo su im prošle pa se još potpisuju s 1.c razred. Učenici 4. c jako su aktivni u školskim događanjima, a zadovoljni su jer uz to zadržavaju izvanredan opći uspjeh. Na kraju prošle nastavne godine od 24 učenika čak ih je 21 prošlo s odličnim. Postava njihovog razreda nije uvijek bila ista. Srednju školu s njima je započela Vida Ružić koja je „uhvatila” priliku organizacije United World Colleges te se nakon 2. razreda prebacila u UWC Dilijan College u Armeniji gdje sada radi po IB(International Baccalaureate) programu. Međutim, gubitkom majstorice u engleskom jeziku, dobili su jednu u njemačkom. Lorena Plačko istovremeno se prebacila iz I. gimnazije Varaždin te aktivno spašava razred od ispitivanja na njemačkom. Njemački jezik predaje im razrednica Vesna Malekoci-Tarandek koja je potaknula neke na pohađanje nastave DSD-a - Deutsches Sprachdiplom. Kako navode ovi veseli maturanti, njihova priča ne staje s jezicima. U školi je već dobro poznato da kad gimnazijski zbor ima probe, dio cekača nedostaje jer Eva Čurin, Elena Hajdarović, Barbara Žganec, Lorena Plačko i Lara Rojko pjevaju u zboru. Jako su ponosni i na razredne sportaše. Jakov Vuk predstavlja čakovečku Gimnaziju u atletici te se sa školskom ekipom plasirao i na državno natjecanje, a Mia Vrhar prošle je godine sudjelovala u natjecanju u odbojci. Osim glazbe i sporta, prirodoslovno-matematički školski predmeti su također velika strast učenika 4. c razreda. Prošle godine, na državnom natjecanju iz kemije Gracia Grabarić postigla je 5. mjesto te ponekad, naglašavaju njezini razredni kolege, previše boravi u školskom laboratoriju. Uz sve nabrojene aktivnosti u školi, odmor su zaslužili, dobili, a onda i dobro iskoristili, prošle godine na maturalnom putovanju kada su posjetili Francusku, Španjolsku i Italiju. Zadnji dan u Rimu, navode učenici 4.c razreda, vrijedio je i kao nekoliko tjedana tjelesno zdravstvene kulture zbog tempa kojim su prošli taj predivan grad, no i to je doprinijelo veselju vraćanja u Međimurje te su na jesen započeli svoju posljednju godinu srednjoškolskog obrazovanja. Svi redom tvrde da nema mjesta poput njihove gimnazije, a oni su: Marija Branović, Eva Čurin, Izak Feher, Gracia Grabarić, Elena Hajdarović, Dora Hertelendi, Ivona Kocijan, Dino Korunić, Stela Kovač, Nikolina Križaić, Lovro Mikulić, Josipa Papak, Bernadette Pinckaers, Lorena Plačko, Ema Pongrac, Marta Pongrac, Lara Rojko, Paula Šercer, Dario Turk, Mia Vrhar, Jakov Vuk, Stela Wrana, Maja Žerjav i Barbara Žganec. Njihovi će predstavnici o svom razredu govoriti u utorak, 27. veljače u emisiji Dobre vibracije Radija 1 u 17,30 sati.Sat razrednika uz doručak

NJIHOVA RAZREDNICA

Ponosna razrednica 4. c razreda Vesna Malekoci-Tarandek, profesorica njemačkog jezika i književnosti te etnologije, završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, smjer germanistika i etnologija. Nakon školovanja radila je u Osnovnoj školi Mursko Središće, a od 1991. godine radi u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec. Jako je zadovoljna svojim razredom i njihovim širokim spektrom interesa. Uvijek vodi računa o tome da njezini učenici, uz mnogo vremena posvećenog školskim aktivnostima i događanjima, ne zaborave i na učenje i pripremanje za redovne školske sate. Pomogla im je, objašnjavaju cekači, da u ove četiri godine upoznaju sebe i ostvare sve svoje potencijale, a drago im je što ih uvijek podsjeća da ništa nije nedostižno.

PO ČEMU SMO DRUGAČIJI

Unatoč brzom tempu škole, razred uspijeva ostati složan, vedar i glasan. Poneki sat razrednika odvajaju za razredni doručak. Tada se, umjesto knjiga, na njihovim školskim klupama nađe svakojaka hrana - od palačinki i raznih namaza do peciva i kolača, a najbitnije je da sve pripremaju sami. Učenici se na takvom satu razrednika druže s razrednicom u opuštenoj atmosferi i pričaju o zanimljivim stvarima koje inače ne stignu na normalnom satu razrednika te im je to mali odmor od, često stresne, čakovečke Gimnazije.

TOP 5 DOMAĆIH:

1.Misli svako da je meni lako - Zlatko Pejaković

2.Đurđevdan - Bijelo Dugme

3.Da ti nisam bila dovoljna - E.T.

4.Sve poštivam, svoje uživam - Stjepan Jeršek Štef

5.Takvi kao ti - Nina Badrić

TOP 5 STRANIH:

1.Can't Help Falling In Love - Elvis Presley

2.I will survive - Gloria Gaynor

3.Bailando - Enrique Iglesias

4.Too Good At Goodbyes - Sam Smith

5.Rock Me Amadeus - Falco