Veliki odmor 22.01.2018. 07:02. Zadnja izmjena: 22.01.2018. 07:02.

Ispit zrelosti

GIMNAZIJA JOSIPA SLAVENSKOG ČAKOVEC, 4.F: Jedinstveni matematičari!

Ako dobijete zadatak da pronađete 4. f u školi, to uopće ne bi trebao biti problem, kazali su nam u samom uvodu svog predstavljanja učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec koji su prije tri i pol godine odlučili upisati prirodoslovno-matematički program. Navode da ih je lako naći jer su ili u najglasnijoj učionici ili na najglasnijem dijelu hodnika Škole. Za sebe kažu da su jedinstveni razred. Često rješavaju ispite iz matematike drugim razredima dok se sami ponekad zabune u dijeljenju ili pak zaborave ponijeti kalkulator u školu, ali ne i gitaru. Neke stvari kod njih moraju biti konstantne, pa tako provode u školi najviše vremena jer, kako objašnjavaju, matematičarima ništa nije teško i svaki zadatak nova im je slastica. A kad smo kod slastica, sad kad su napokon stekli privilegiju guranja u red kod „tete Piroške”, oni jedu kroasane od čokolade iz obližnje trgovine.

Kad njihova razrednica Davorka Majetić kaže da su oni njeni prirodnjaci to je i istina. Praktični rad puno im bolje leži od teorijskog razglabanja. Doduše, pokusi nisu uvijek uspješni, priznaju učenici, ali uvijek su zabavni. I nastavnici društvene i jezične grupe predmeta sa školskog sata u 4.f razredu uglavnom izlaze nasmijani, što je dokaz da su matematičari otvoreni za sve. - Čak su i latinski svladali kao od šale – piscem natare doces, uzvikuju učenici 4.f što u prijevodu znači Učiti ribu plivati. Njihov razred ima šest školskih sati matematike, tri sata fizike i tri sata informatike tjedno, a nastavnici koji im predaju već su naviknuli na tempo rada u kojem im predavanje svakih pet minuta prekine smijeh.

Dodatan je plus to što su učenici sami sebi dovoljno zabavni pa ih ignoriranje šala uopće ne ometa u tome da ih i dalje iznose na glas. Prilagodba na gimnazijski program kao malim četrnaestogodišnjacima im je bila teška, ali sad već barataju matematičkim brojkama i slovima k'o veliki i uživaju u činjenici da se mogu žaliti na svoj naporni program do mile volje, sakrivajući činjenicu koliko im je ležerno i ugodno. Spremno čekaju nove avanture koje im donose zadnji mjeseci srednjoškolskog obrazovanja– njihove raspravljačke duše jedva čekaju da se posvađaju oko izbora za maturantske odore, a priprema za maturalnu večeru bit će dobar odmor prije stresova koji ih čekaju nakon nje. Do svečane večere hrabro će koračati u veselom, glasnom i razigranom dječjem tonu kroz gimnazijske hodnike.

Dotakosam

Maturanti u razredu prirodoslovaca i matematičara Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec su Josipa Andrašec, Nina Dobša, Borna Fučec, Rafael Goričanec, Luka Habuš, Jurica Horvat, Miho Hren, David Miser, Antonija Mrla, Brigita Novak, Filip Okreša, Lovro Palatinuš, Evelyn Pavlic, Petra Polanec, Marija Rešetar, Petra Salaj, Lea Šarić, Lorena Šimunić, Karla Škvorc, Hana Tisaj, Lorena Trupković, Martina Zadravec i Matija Zadravec.

NAŠA RAZREDNICA

Davorka Majetić, dipl. ing., razrednica 4. f razredu čakovečke Gimnazije u kojoj predaje kemiju diplomirala je na Biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Učenici 4.f kažu da je kao stvorena da bude razrednica prirodoslovcima, a pogotovo glasnim i veselim mladim ljudima kao što su oni. Na pitanje što misli o svom razredu odgovara: - Obožavam ih, najbolji su, i veselo se smije.

PO ČEMU SMO DRUGAČIJI

Iako svi učenici u razredu vrlo lako stanu na dvije klupice u hodniku Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec njima je ipak jednostavnije zauzeti sve klupice koje nađu. Međusobno dijele stolce, dijele boce, dijele hranu, dijele vježbe iz kemije, dijele zadaće – ali, kod žutih se formula povlači crta, navode učenici 4. f razreda. Još jedna u nizu jedinstvenih sitnica 4.f je odabir destinacije dvodnevnog izleta – Klagenfurt. U malom svijetu na jezeru Worthersee pronašli su najljepše znamenitosti na jednom mjestu, što je dobra metafora za njihov razred.

TOP 5 DOMAĆIH:

1.Olivera - Đorđe Balašević

2.Ja po kafanama - Željko Bebek

3.Previše suza u mom pivu - Prljavo kazalište

4.Lijepa li si - M. P. Thompson

5.Konobar - Hladno pivo

TOP 5 STRANIH:

1.Demons - Imagine Dragons

2.Do I Wanna know - Arctic Monkeys

3.Thunderstruck - AC/DC

4.Faded - Alan Walker

5.Something just like this - The Chainsmokers i Coldplay