Veliki odmor 21.11.2017. 06:15. Zadnja izmjena: 04.01.2018. 09:29.

Ispit zrelosti

GOSPODARSKA ŠKOLA ČAKOVEC, 3. KPO: Na stručnom usavršavanju diljem Europe

Budući krojači, pismoslikari i obućari, okupljeni u jedan razred Gospodarske škole Čakovec - 3. KPO, za sebe kažu da su zabavni, komunikativni i kreativni. To potvrđuju i aktivnosti te hobiji kojima se bave. Carlo Pučko i Ivan Vincetić zaljubljenici su u fotografiju, a Carlo je vrlo uspješan i u snimateljskim pothvatima za što je dovoljan dokaz da je autor videa kojim se Gospodarska škola promovira. Učenica Alma Ovčar sudjelovala je 2017. godine na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Kraljevici, sestre Magdalena i Gabriela Gunc treniraju odbojku dok se Gabrijel Horvatić bavi se biciklizmom.

Tijekom protekle tri godine učenici 3. KPO mnogo su putovali diljem Hrvatske, ali i brojnim europskim zemljama, u okviru ERASMUS + programa i drugih projekata koje Gospodarska škola provodi. Posjetili su Italiju, Sloveniju, Portugal, Španjolsku, Francusku i Slovačku gdje su se usavršavali u struci, sklapali prijateljstva i stjecali vrijedna iskustva, nakon čega su im učenici iz Francuske i Portugala uzvratili posjetivši ih u Gospodarskoj školi Čakovec. Učenici obućarskog usmjerenja sudjelovali su u ERASMUS + projektu Small Steps Forward. Posjetili su, tom prilikom, Portugalski grad Felgueiras gdje su u tamošnjoj školi Centro de Formação Profissional da Indústria de Calçado Portugal obavili dva tjedna praktične nastave. Uz obaveze u školi ostalo im je i dosta vremena za druženje i zabavu pa su upoznali mnoge atraktivne lokacije u Guimeraesu, Portu i Bragi te uživali na obali Atlantskog oceana. I ove godine obućari odlaze u Italiju i Češku na sajmove obuće, galanterije i strojeva. Svi učenici 3. KPO kao prednost usmjerenja kojeg su odabrali ističu što nakon završetka srednje škole mogu stručno usavršavanje i dodatno školovanje nastaviti u drugim zemljama, pa čak i na drugim kontinentima.

U školi im se najviše sviđa praktična nastava. Tada nastaju različiti zanimljivi uradci koji se mogu vidjeti i u školskim izlozima. Svi redom tvrde da imaju najbolju razrednicu – Ana-Mariju Bogdanović. - Ona nije kao ostali nastavnici. Možeš joj reći sve i biti siguran da će ti uvijek pomoći, kazali su učenici. Iako ih u razredu ima tek šesnaest, njima je, kažu, to dovoljno. Učenici 3. KPO razreda Gospodarske škole Čakovec su: Kristina Golub, Tanja Treska, Valentina Vaš, Patricia Biber, Emanuel Hadeljan, Alen Oršoš, Carlo Pučko, Gabriela Gunc, Magdalena Gunc, Vanesa Horvat, Gabrijel Horvatić, Josip Ignac, Sandra Ignac, Alma Ovčar, Lucija Škvorc i Ivan Vincetić. 

NAŠA RAZREDNICA

Ana-Marija Bogdanović, magistra inženjerka odjevne tehnologije i inženjerstva, ponosna je razrednica maturantima iz 3. KPO razreda. Završila je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, a prije Gospodarske škole, u kojoj krojačima predaje stručne predmete te vodi dio praktične i dio strukovno-teorijske nastave, radila je u poduzeću MEIKO d.d. u Čakovcu. Gospodarska škola Čakovec njezina je „baza“ već 19 godina, a generacija koju će ove godine ispratiti, kaže, jako će joj nedostajati.

PO ČEMU SU DRUGAČIJI: Ugostili Francuze

Osim obućara, i učenici krojačkog usmjerenja imali su priliku sudjelovati u projektu Small Steps Forward. Oni su na dva tjedna otputovali u zemlju prijestolnicu mode, Francusku, gdje su obavili praktičnu nastavu. Na nastavi su savladali mnoge nove vještine, a na putovanju su obišli Saint Jean de Luz na obali Atlanstkog oceana, gradove Biarritz, Bayonne, Lourdes, Saint Jean Pied de Port. Na putovanju su sklopili zanimljiva prijateljstva pa su neki od učenika iz francuske škole LP Ramiro Arrue već bili u posjetu Gospodarskoj školi. Tijekom druženja sa svojim domaćinima upoznali se s tehnikama kojima se koriste krojači i obućari te načinom rada u hrvatskom obrazovnom sustavu. Učenicima iz Francuske jako se svidjelo u njihovoj školi, pa će još jednu grupu učenika iste škole ugostiti u travnju iduće godine.


TOP 5 DOMAĆIH

1.Đurđevdan - Bijelo dugme

2.Heroj ulice - Prljavo kazalište

3.Stranci - Opća opasnost

4.Sve još miriše na nju - Divlje jagode

5.Vidim te u bijelom - Tarapana bend

TOP 5 STRANIH

1.Sweet child of  mine - Guns n' roses

2.I fink u freeky - Die Anthwoord

3.Friend with benefits - KSI&MNDM

4.Shape of you - Ed Sheeran

5.Numb - Linkin Park