Veliki odmor 17.11.2016. 08:33.

Dobre vibracije

Graditeljska škola Čakovec, 4.b: Umjetnici na gradilištu

Arhitekti iz GOC-a okupili su se u 4. b razredu Graditeljske škole Čakovec. Njih 22 uspješno je završilo tri godine školovanja i sada su maturanti jednog od najtežih smjerova u njihovoj školi - arhitektonski tehničar, a na njihovu ih putu kroz srednjoškolsko obrazovanje vodi razrednica Darinka Kalšan. Kako je arhitektura jako širok pojam, tako su i učenici koji upisuju taj smjer različiti. Neki su teški realisti i tehničari, dok su drugi kreativni sanjari. Zbog toga, mišljenja im se često razilaze, ali svađa gotovo da i nema, jer probleme još od prvog razreda rješavaju dogovorom uz kavu, a kada treba nagovarati profesore da odgode ispit svi razmišljaju kao jedan. Sa svojim profesorima su zadovoljni jer su pristupačni i na najbolji način rade prema teškom nastavnom planu arhitektonskog tehničara.

Nastava 4. b razreda sastoji se od općih premeta od kojih im matematika zadaje najviše muke, stručnih predmeta gdje ima računanja, dimenzioniranja i 3D dizajniranja te od terenske nastave koja obuhvaća obilazak gradilišta po svim vremenskim uvjetima.  U školu dolaze i subotom, a projekti koje rade zahtijevaju puno rada kod kuće, pa za odlične ocijene često probdiju noć. Zbog takvih visokih kriterija uspješnost im je raznolika. Neki su učenici upisali ovaj smjer s namjerom da nastave studirati arhitekturu ili građevinu te im srednja škola služi kao dobra stručna podloga dok neki namjeravaju pronaći posao u struci nakon ove godine. Treća skupina učenika 4.b diže ruke na pitanje: Tko misli da je totalno fulao zanimanje?.  Oni će slijediti snove na drugim poljima koja se kreću od grafičkih ilustratora do profesionalnih vozačica kamiona.

U njihovu su razredu svi drugačiji i to ih čini posebnima, profesori ih vole, a i međusobno se slažu. Njihov maturalac u trećem razredu bio je jedan od boljih u više generacija, unatoč tome što nisu išli van države, nego na Korčulu. Odlično su se zabavili i još više zbližili te jedino što im preostaje je da ostvare takvu atmosferu i za kraj ove maturantske godine. Ovogodišnji arhitektonski tehničari su: Paula Baumhak, Melani Blažeković, Dino Cvetinić, Luka Dodlek, Bruna Golub, Barbara Gorski, Helena Herman, Antonia Horvat, Lidija Kocijan, Dino Lesar, Roberta Markan, Karlo Mučić, Natan Novak, Karlo Piskor, Lucija Pleh, Roberto Ilijan Plevnjak, Kristina Sršan, Melani Stanić, Benjamin Štirinić, Patrik Talan, Luka Vugrinec i Mark Žegarac.

TOP PET DOMAĆIH:

1.Dani i godine - Nina Badrić

2.Činim pravu stvar - Gibonni

3.Tvoje ime čuvam - Opća Opasnost

4.Totalno drukčiji od drugih - Vještice

5.Samo Za Taj Osjećaj - Hladno Pivo

TOP PET STRANIH:

1.Cheap Thrills - Sia ft. Sean Paul

2.Are You With Me - Lost Frequencies

3.Hollywood Hills - Sunrise Avenue

4.Angels - Robbie Williams

5.Hotel California - Eagles